Annons
Insändare

Kent Mårtensson (S): Snart kan vi utse en vinnare av landsbygdspriset

Trots visst motstånd från Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna beslutade kommunfullmäktige slutligen att det äntligen ska införas ett landsbygdspris.
Ystad • Publicerad 19 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Byavandring i Svarte 2020.
Byavandring i Svarte 2020.Foto: Torun Börtz

Priset är naturligtvis tänkt att stimulera byalag, företagare och ideella föreningar till ytterligare engagemang.

Ystads kommun har under många varit en av de ledande kommunerna i Sverige när det gäller utveckling av lokal demokrati och då särskilt landsbygdsfrågor.

Annons

Vid de landsbygdsriksdagar som undertecknad deltagit på, har Ystads kommun alltid framhållits som det goda exemplet. Möjligheten att via byalagsrådet föra fram byarnas önskemål om förändringar till kommunalråden var unik.

När plattformen för samverkan antogs 2013 utvecklades formerna för samverkan och byavandringarna blev då ett forum för att diskutera angelägna frågor och föreslå åtgärder på problem.

Lokala byaprogram blev nästa steg för att utveckla den lokala demokratin, där byalagen bidrog med sina kunskaper och kännedom om behoven av förändringar.

För att ta ytterligare ett steg i dialogen och öka fokuset på byalagsarbetet lämnade Kevin Rasmussen (S) och undertecknad in en motion om att instifta ett landsbygdspris. Vårt syfte var att med ett pris ge möjlighet att lyfta fram allt det positiva arbete som görs av byalagen, ett arbete som dessutom bedrivs helt och hållet på ideell basis.

Nu ser vi fram emot att den bifallna motionen hanteras skyndsamt så att det så snart som möjligt kan utses en vinnare av det första landsbygdspriset.

Kent Mårtensson (s), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons