GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kent Persson: Om alla bilister använder sin blinkers skulle livet bli så mycket lättare

För ett 15-tal år sedan så genomförde jag en högst ovetenskaplig undersökning sittande på en bänk på Mattorget i Ystad.
Ystad • Publicerad 16 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mattorget i Ystad. Färre än hälften av bilisterna visar med blinkersen i vilken riktning de ska, enligt Kent Persson.
Mattorget i Ystad. Färre än hälften av bilisterna visar med blinkersen i vilken riktning de ska, enligt Kent Persson.Foto: Peter Hellemarck

Jag räknade noggrant hur många som använde sina blinkers där de kom från Lilla Norregatan i riktning mot Saluhallen. I runda slängar var det hälften som inte gjorde det.

Enligt en senare och betydligt vetenskapligare undersökning var andelen något lägre, men inte mycket.

Man hade väl lite förutfattade meningar om att det var unga människor som i oförstånd struntade i denna lag. Visst förekom det sådana, men det var lika många gamla gubbar och kärringar som syndade. Ingen skillnad, varken på ålder eller kön.

Som jag ser det finns det tre anledningar till att man inte använder sina blinkers.

1) Okunskap. Man har helt enkelt inte fått lära sig att det är olagligt, och felet ligger då

på den som stått för upplärningen.

2) Nonchalans. Man bryr sig helt enkelt inte om andra än sig själv.

3) Bristande simultanförmåga. Det blir helt enkelt för mycket med att styra, eventuellt växla, bromsa och gasa. Och blinka. För att inte tala om hur jobbigt det blir om man dessutom har en mobil mot örat, vilket för övrigt också är olagligt.

Själv är jag övernitisk. Jag blinkar vänster om jag ska åt det hållet i en rondell. Lite onödigt, det räcker med att blinka ut ur rondellen, vilket jag också gör.

Jag erkänner också att det hänt att jag blinkat när jag svängt in på vår egen garageinfart, något jag inte är stolt över.

Varför är jag då så irriterad över detta? Jo, tänk så mycket bättre det flyter på i trafiken om alla visar vart de ska. Exempelvis slipper man sitta och vänta på en som man tror ska passera men som i verkligheten ska in på samma väg eller gata som man själv står och väntar på.

För att inte tala om hur bra det är för mitt blodtryck att slippa sådana incidenter. Skärpning, tack.

Kent Persson, gnällig gammal gubbe från Sjöbo

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.