Kent Wallin: Vi minns när ungrare flydde till Ystad 1956

Ungerns premiärminister Viktor Orban (född 1963) har svårt för att godkänna Sverige som Natomedlem. Varför förstår jag inte.
Europa • Publicerad 17 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Revolten i Ungern. Ända in i det sista kämpade de ungerska frihetsmännen för sitt land. På bilden ser vi invånare från Budapest som reser den ungerska flaggan på en erövrad rysk pansarvagn.
Revolten i Ungern. Ända in i det sista kämpade de ungerska frihetsmännen för sitt land. På bilden ser vi invånare från Budapest som reser den ungerska flaggan på en erövrad rysk pansarvagn.Foto: TT

Jag hoppas han kommer på bättre tankar. Ryssland och Putins aggression mot Ukraina har ändrat förutsättningarna för hela Europa.

Viktor Orban är en auktoritär ledare och nära vän till Putin.

Jag är så gammal nu och minns Ungernrevolten 1956 när Sovjet körde in i Budapest med stridsvagnar som slutade i ett blodbad. Folket flydde och kom till Ystads hamn med färjan där flera bussar väntade varje morgon.

Detta kan hända igen.

Kent Wallin, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.