GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kerstin Lövgren och Lotta Håkansson: Reumatikerna har hamnat på efterkälken i den skånska vården

Region Skåne måste visa hur de ska betala igen skulden till reumatikerna. Nära hälften av våra medlemmar har fått vårdbesök, rehabiliteringar och provtagningar inställda eller själva ställt in dem under pandemin. I hög utsträckning har de skjutits upp på obestämd framtid.
Äldre dam med reumatiska händer.
Äldre dam med reumatiska händer.
Foto: HASSE HOLMBERG
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som konsekvens uppger 36 procent att deras hälsa har försämrats.

Under april har vi genomfört en enkät om hur medlemmarna mår och vad de fått för hälso- och sjukvård under pandemin.

Enkäten är landsomfattande, med 267 svar från Skåne har vi en bra bild av läget. Visserligen har reumavården i Skåne klarat sig snäppet bättre än i övriga landet, men situationen är ändå allvarlig, några exempel.

30 procent anser att de inte fått den vård de behöver. 22 procent har till och med undvikit att göra akuta vårdbesök. Dessutom har många fått sin rehabilitering inställd, 19 procent av den inställda vården. Det är allvarligt.

För att förstå hur allvarligt ska man veta att behandling av reumatisk sjukdom ofta är ett teamarbete, där bland annat reumatologer, fysioterapeuter, kuratorer, arbetsterapeuter och sjuksköterskor samarbetar för att ge patienten bästa vård och behandling.

För många är denna rehabiliterande vård helt avgörande för att deras medicinska tillstånd inte ska förvärras, med ökad risk för olika följdsjukdomar.

Uteblivna vårdbesök riskerar även att leda till att nydebuterad reumatisk sjukdom upptäcks senare. Ju längre tid som en person med en reumatisk sjukdom går utan diagnosspecifik behandling desto större är risken för permanenta funktionsnedsättningar och skador.

Till hösten ska den hälso- och sjukvård som dras med en massiv övertidsskuld börja att arbeta ned ”vårdskulden”. Den fanns redan innan pandemin.

Samtidigt kommer den att belastas av den befarat stora gruppen ”post-covid patienter”. Det gäller inte minst rehabiliteringen!

Jag är mycket orolig för att det är de kronisk sjuka som kommer att dra det kortaste strået. De har inte gjort något väsen av sig under pandemin och kan tyckas klara av att skjuta upp sin vård.

Jag uppmanar därför Region Skåne att snarast presentera en plan för hur reumatikervården ska komma i balans igen. Det är de skyldiga alla dem som betalar för regionens vårdskuld med svåra smärtor, nedsatt rörelseförmåga, och oro för beståendeskador och funktionsnedsättningar.

Kerstin Lövgren, distriktsordförande i reumatikerdistriktet Skåne

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Läs mer