Annons
Insändare

Kevin Rasmussen: Inga svar från regionrådet (SD) om lasarettets utveckling

Jag läste regionrådet Paul Svenssons svar på Kaj Jönssons insändare där han efterfrågar vad regionrådet gör för att motverka en nedläggning av Ystads sjukhuskök. Några svar om ritningar och underlag för upphandling och inte minst hur ett nedlagt sjukhuskök ska förbättra beredskapen för Ystads kommun och Sydöstra Skåne blir det inte.
Skåne • Publicerad 11 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ystads sjukhus ystads lasarett. Drönarbild vård
ystads sjukhus ystads lasarett. Drönarbild vårdFoto: Sprisse Nilsson

Dock är regionrådet tydlig med att han tycker det är utveckling att lägga ner sjukhusköket och det är bra med tydlighet.

I ursprungsförslaget av det nya måltidskonceptet i Region Skåne var Ystads lasarett undantagit och det vet säkert Paul Svensson (SD).

Annons

Det finns även alternativa förslag på en utbyggd akut med ett bibehållit sjukhuskök. Man behöver inte sätta en utbyggd akut mot ett bevarat kök alltså.

I min roll som kommunpolitiker sätter jag alltid det jag tror är bäst för vår kommun först och jag tror ett bevarat kök på Ystads lasarett är det av många skäl.

När det gäller sårbarheten och hur det kan påverka vår kommun negativt att lägga ner ett välskött och bra fungerande kök med kapacitet för 2 000 måltider om dagen så får jag inget svar om det i ledamotsinitiativet som jag och Marina Nilsson (MP) ställt till kommunstyrelsen.

Det efterfrågades även om samverkansmöjligheter mellan region och kommun där vi i kommunen till exempel skulle kunna köpa mat till våra äldreboende. I vår kommun saknas det tyvärr tillagningskök på en del äldreboende bland annat planeras inget på kommunens största som ska byggas i Trädgårdsstaden efter beslut från bland annat Paul Svensson och hans partikamrater i SD.

Det är fullt möjligt att samverka då det redan skett gällande specialkost.

Ledamotsinitiativet om detta röstades ner i kommunstyrelsen 27 septmber av Paula Nilsson (M), Jan-Åke Isaksson (SD), Gunilla Andersson (M), Anne Olofsdotter (M), Sverker Meyer (M), Per-Olof Lind (L), Göran Björk (SD) och Anna Sjöland (SD).

Inte av regionrådet alltså – tyvärr inte av anledningen att han ställde sig bakom utan för att han saknar rösträtt som ersättare.

Ett tips till regionrådet Paul Svensson är att han i sin roll tar upp frågan om centralisering och matleverans inom sjukvården i Skåne verkligen är rätt väg att gå bland annat med tanke på världsbilden och ökad osäkerhet i vår omgivning.

Andra regioner går på andra hållet för att minska sårbarheten och bygger nya kök på sina sjukhus.

Men Paul Svensson är tydlig i sitt ställningstagande med att han tycker Ystads kommuns beredskap förbättras av att lägga ner ett kök med kapacitet för att laga 2 000 måltider om dagen. En åsikt som tyvärr en majoritet av ledamöterna i Ystads kommuns kommunstyrelse verkar dela.

Annons

Kevin Rasmussen (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons