Annons
Insändare

Kevin Rasmussen och Roger Jönsson: Politisk kyla och brist på empati för våra äldre

Vi kan konstatera att Ystads kommuns moderater , Sverigedemokrater, kristdemokrater och liberaler fick som de ville, det blir inget tillagningskök på äldreboendet Ljuskällan.
Ystad • Publicerad 29 mars 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det blir inget tillagningskök i Ljuskällan, men frågan debatterades i kommunfullmäktige.
Det blir inget tillagningskök i Ljuskällan, men frågan debatterades i kommunfullmäktige.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vi tycker förstås detta är beklagligt och de stora förlorarna är alla de vårdtagare som lever sitt liv på boendet och alla de som i framtiden ska göra det.

För oss är det obegripligt att man inte förstår värdet av ett tillagningskök på våra äldreboenden. Tittar man på andra kommuner som testat centralkök så lägger man nu ner dessa för att bygga fler tillagningskök för att servera nylagad mat nära vårdtagarna.

Annons

Det har varit ett fult politiskt spel denna mandatperiod där treklövern styret använt sin makt över organisationen till att gå deras ärende så även om vi är besvikna över att vår motion om tillagningskök gick om intet så är vi tyvärr inte förvånade.

En annan negativ konsekvens av beslutet är att mycket ansvar och arbete med beredning , tillagning, servering av måltider, ansvar för livsmedelshygien nu kommer läggas på en redan hårt belastad vårdpersonal.

Att laga maten på plats minskar dessutom matsvinn och det är lättare att tillgodose enskilda behov.

Den nytillträdde ordföranden för Moderaterna Paula Nilsson bekräftade på det senaste sammanträdet i kommunstyrelsen deras motstånd mot tillagningskök då de föreslog avslag på föreslaget ifrån Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet om att det skulle finnas med tillagningskök i beställningen av äldreboende i Trädgårdsstaden.

Detta trots att Ystadbostäders VD Jimmie Persson försäkrade att tillagningskök var inräknat både när det gällde byggtid och kostnad.

Ystad Kommun kan bättre än så här och i höstens val har har alla kommuninvånare chansen att göra sin röst hörd för en förändring till det bättre.

Kevin Rasmussen (S) och Roger Jönsson (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons