Annons
Insändare

Kevin Rasmussen: Offentlighetsprincipen borde gälla i skolan

Vi har i Ystads kommun en god valfrihet i form av välfungerande kommunala skolor och friskolor. Jag tycker det är bra att människor har möjligheten att välja och givetvis ska denna möjlighet finnas kvar dock är jag av åsikten att strukturen behöver ses över.
Skåne • Publicerad 24 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Internationella Engelska Skolan i Solna
Internationella Engelska Skolan i SolnaFoto: Janerik Henriksson/TT

Sverige är idag ensamma i världen att ha ett system i skolan där man tillåter skolor som bedrivs som aktiebolag att göra obegränsade vinstuttag ur verksamheten.

Enligt aktiebolagslagen ska aktiebolag alltid i första hand tjäna sina ägares krav på aktieutdelning och i detta fallet blir det inte bra då skattepengar avsedda för skolan i första hand ska tjäna elever, lärare och föräldrar.

Annons

Att stoppa möjligheten till vinstuttag i skolbolag innebär inte att ägare till friskolor stoppas att tjäna pengar och ta ut en bra lön på sin verksamhet.

Den 26 november 2020 röstade moderater, liberaler, kristdemokrater, centerpartister och Sverigedemokrater emot att offentlighetsprincipen ska gälla även på friskolor.

Ett helt obegripligt ställningstagande i min värld då folkvalda ska representera folket inte enskilda intresse.

Offentliga medel alltså skattepengar ska man kunna följa på ett öppet sätt allt annat är enligt mig helt oacceptabelt.

Det är ett hån gentemot alla lärare, elever, föräldrar, journalister och forskare som behöver ha insyn i skolan. Men så länge det finns en majoritet i riksdagen bestående av M, L, KD , C och SD så är det bevisligen viktigare att skolföretag ska kunna hänvisa till affärsmöjligheter än att vi ska kunna följa och ta del av vad våra gemensamt inbetalda skattepengar används till.

Jag kan tragiskt nog konstatera att man skiter i medborgarnas bästa och försvarar det privata intresset.

När jag gick i skolan hade vi en bra skola, möjligheten fanns att välja skola men vi hade inga riskkapitalister och aktiebolag i skolans värld på den tiden.

Och istället för förslag om att skriva kontrakt om ordning i skolan så borde kontrakt omgående skrivas som fastställer saker som läromedel, behöriga lärare, bibliotek, speciallärare, matsal och skolgårdar.

Kevin Rasmussen (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons