Annons
Insändare

Kevin Rasmussen (S): Det är bra att äga en av kommunens viktigaste fastigheter tillsammans

1896 byggdes Ystad Saltsjöbad för en summa av cirka 10 000 kronor,. Sedan den investeringskostnaden har hotellfastigheten inte kostat kommunen någonting utan bara bidragit på många olika sätt.
Ystad • Publicerad 9 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ESS Group erbjuder sig att köpa Ystad saltsjöbad för 210 miljoner kronor. I höstas värderades badhotellet till 140 miljoner  kronor.
ESS Group erbjuder sig att köpa Ystad saltsjöbad för 210 miljoner kronor. I höstas värderades badhotellet till 140 miljoner kronor.Foto: Malin Palm

I september 2015 presenterades en swot-analys om för- och nackdelarna med ett kommunalt ägande. Analysen gjordes av konsultfirman Tyrens och kvalitetsgranskare var Ystad kommuns nuvarande chef för samhällbyggnadsförvaltningen. Sofia Öreberg. Denna analys fastslog att en försäljning inte är en bra affär.

Rent ekonomiskt är det fem gånger så lönsamt att ha kvar anläggningen i sin egen ägo, jämfört med att sälja.

Annons

Arrendeavtalet med ESS ger det kommunala bolaget AB Ystad saltsjöbad 17 miljoner i intäkter varje år. Dessutom ingår en byggrätt på marken väster om fastigheten som möjliggör ytterligare utveckling och som skulle höja värdet ännu mer på fastigheten.

Om kommunen av någon konstig anledning trots alla goda argument mot en försäljning skulle besluta sig för detta så bör det ske på ett seriöst sätt genom att låta marknaden pröva vilket pris kommunen kan få ut.

Det är bara genom ett öppet anbudsförfarande som vi med säkerhet kan få veta att kommunen fått det för stunden bästa priset. Så brukar väl ske när de flesta säljer nån form av egendom, om man vill ha det högsta priset åtminstone.

Som skattebetalare blir man därför både besviken och irriterad när kommunen tråkigt nog avyttra fastigheter på regementsområdet för drygt ett år sedan. Då var det gott nog med ett bud enligt Ystads kommuns moderater, liberaler, kristdemokrater och Sverigedemokrater.

Nu verkar det även som om kommunen ska fylla lokalerna med vår egen verksamhet till den nya hyresvärden.

Man kan ju stilla undra om Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är nöjda nu när hyresintäkten hamnar i nån annans ficka än kommuninvånarnas och om man hade gjort en bevisligen lika dålig affär om det gällde deras egen ekonomi.

Istället för att avyttra aktierna i AB Ystad Saltsjöbad och därmed sälja fastigheten som varit och är en mycket god affär för kommuninvånarna så borde Ystads kommun omgående ge det kommunala moderbolaget Ytornet i uppdrag att tvångsinlösa alla utomstående aktier för att få full rådighet över AB Ystad Saltsjöbad.

Kevin Rasmussen (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons