GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kevin Rasmussen (S): Sehlhall vill sälja in sin produkt – vi ser till Ystads bästa

”Ystad Kommun behöver fler bostäder till äldre”. Så långt kan jag hålla med Dan Sehlberg VD och grundare Sehlhall fastigheter som vill ”hjälpa” Ystads kommun att bygga samhällsviktiga bostäder. (YA 11 november).
Ystad • Publicerad 13 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På den här tomten närmast Malmövägen i Trädgårdsstaden ska det byggas ett äldreboende, men det är ännu oklart när och vilken omfattning och i vems regi.
På den här tomten närmast Malmövägen i Trädgårdsstaden ska det byggas ett äldreboende, men det är ännu oklart när och vilken omfattning och i vems regi.Foto: Peter Hellemarck

Jag har full förståelse att man vill försöka sälja in sin produkt, det är så det fungerar och det tror jag att de allra flesta är medvetna om.

För mig som folkvald politiker så är det enkelt jag ska se till kommunens och kommuninvånarnas bästa. Och det finns ingen tvekan om att när det gäller frågan om kommunen ska äga eller hyra fastigheter till äldreboende i Trädgårdsstaden så är det absolut mest ekonomiskt fördelaktiga att äga.

En aktuell jämförelse man kan göra är med Ystads kommuns avtal angående larm och säkerhet där jag skrev en motion som trots motstånd ifrån Moderaterna, Liberalerna, Kristemokraterna och Svergedemokraterna gick igenom. Nu äntligen har vi fått svar som visar på att vi betalar otroligt mycket mer än andra kommuner och den största anledningen är att vi hyr (30 miljoner).

Kommunalrådet Kristina Bendz (M) uttalar sig i YA enligt följande: ”Det innebär inte bara att kostnaderna ökar, utan även att när avtalet går ut så står vi där utan att äga någonting”.

Detta borde vara ett tydligt bevis och argument för att inte ingå nya för skattebetalarna ekonomiskt dåliga hyresavtal vilket jag anser att det avtal Sehlhall erbjöd Ystads kommun men som förkastats och nu inte längre är aktuellt var det enda beslut som finns idag och som om allt fungerat som det bör varit en bit på vägen är att kommunen bygger i egen regi.

Om någon vill nåt annat kommer det att krävas en ny upphandlingsprocess som ger mer än ett företag chansen att erbjuda Ystads kommun sina tjänster.

Så att följa fattade beslut och bygga i egen regi är det absolut snabbaste sättet att få fler bostäder till äldre och definitivt det mest ekonomiskt fördelaktiga.

Det är vänligt att Dan Sehlberg verkar bry sig om Ystads kommuns skuldsättning och det gör förstås jag som kommuninvånare också.

Ystad kommun har stora tillgångar långt överstigande våra lån innehållande bland annat fastigheter och kommunen avyttra nyligen via ett av kommunens bolag fastigheter för ett värde av 128 miljoner.

Att sälja fastigheter och mark för att finansiera löpande kostnader är en ohållbar lösning på sikt men kan säkert vara aktuellt för att återinvestera i nya tillgångar.

Jag är en lokalpatriot som bott hela mitt liv i Ystads kommun och mitt intresse ligger till 100 procent hos kommunen och kommuninvånarna. Var intresset ligger hos Sehlhalls VD Dan Sehlberg, styrelseordförande Anders Borg och styrelseledamot Ulf Adelsohn överlåter jag till kommuninvånarna att bedöma.

Kevin Rasmussen (S), Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.