Annons
Insändare

Kevin Rasmussen (S): Tydliga ekonomiska motiv att välja äga-alternativet

Tack vare Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Göran Göransson så avstod Ystads kommun att teckna ett avtal angående ett äldreboende i trädgårdsstaden med ett riskkapitalbolag. Ett avtal som med all sannolikhet skulle varit det ekonomiskt sämsta kommunen någonsin ingått.
Ystad • Publicerad 1 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På den här tomten i Trädgårdsstaden ska Ystads kommun bygga äldreboende.Foto: Cecilia Billgren

Ett avtal på 25 år som skulle kostat cirka 315 miljoner i ren hyra dessutom skulle kommunen investera någonstans emellan 10–20 miljoner i bland annat förbättrad belysning. Kommunen skulle alltså inte äga någonting efter dessa 25 år och ha ett otroligt dåligt förhandlingsläge när hyresavtalet gått ut.

Kalkylen på att bygga i egen regi är på 192 miljoner och den största kostnaden med detta alternativ är det vi betalar till oss själva i avskrivningar och vi kommer äga denna investering efter 25 år med ett förväntat högt värde på fastigheten.

Annons

Att vi har en hög belåning innebär inte att vi ska skriva extremt dåliga avtal eller rea ut tillgångar. Man ska dessutom veta att kommunens tillgångar överstiger låneskulden och enligt Kommuninvest är Ystads kommuninvånare inte fattiga.

Jag citerar Emilie Värja, forskningschef på Kommuninvest: ”Vi är i ett läge där investeringarna ökar. Ofta målas kommunernas låneskuld upp som något hemskt , men man måste se att tillsammans med skulden byggs också en betydande tillgångsmassa upp. Kommuner ska inte låna till den löpande driften men för att investera i väl kalkylerade projekt finns sällan några hinder. Det är mer ekonomiskt fördelaktigt för kommunen att äga fastigheten. Det finns fall där privata fastighetsbolag säger sig kunna bygga till än lägre kostnad än kommunen trots att de har ett avkastningskrav och trots att kommunen kan låna till lägre räntor. Sådana kalkyler behöver granskas. Kommuner borde även se sin starka förhandlingsposition. Säkrare betalare än kommuner är svårt att finna. Kommuner går inte i konkurs ”

Att dessutom förslaget på hyresavtal inte konkurrensutsattes gör ju inte saken bättre.

Enligt lagen om offentlig upphandling ska man upphandla från 100 000 och uppåt men av nån konstig anledning så gjordes detta inte på ett hyresavtal värt över 300 miljoner. Vi har många duktiga entreprenörer som säkert skulle vara intresserade om de bara fick chansen.

Konstigt att många av de politiker som förespråkar dyra hyresavtal inte praktiserar det för egen del utan äger sina bostäder. Hur många förtroendevalda kommunpolitiker som äger sin villa överväger att sälja den och bo kvar för att då hyra? Och om man inte gör det privat varför då förespråka det som folkvald?

Kevin Rasmussen (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons