Annons
Insändare

Kevin Rasmussen: Sälja fastigheter och sedan hyra dem är stort slöseri med skattemedel

Att avyttra fastigheter för att i stället hyra är ett stort slöseri med skattemedel. Med anledning av det som nu sker med bland annat Ystads militärhistoriska museum så kan man konstatera att ett förhastat och dåligt beslut skapar problem för Ystads kommun.
Ystad • Publicerad 9 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Militärmuseet såldes till och Ystads kommun miste rådigheten över fastigheten.
Militärmuseet såldes till och Ystads kommun miste rådigheten över fastigheten.Foto: Catharina Nilsson

Ser inga problem med att avyttra fastigheter som vi inte nyttjar och mest troligt inte kommer nyttja?

Har tagit del av det hyresavtal som förre detta fastighetschefen Olof Hübner tecknat med Hemsö för kommunens räkning på regementsområdet? Det är inget annat än dålig ekonomisk hushållning med skattemedel.

Annons

Tror inte det är många med någorlunda koll på ekonomi som skulle tänka sig att avyttra sin egen fastighet för 5 miljoner för att omgående teckna ett hyresavtal på samma fastighet med en kostnad på 7 miljoner. Det är ett avtal fullt med fördyrande klausuler.

Dessa beslut ställer som sagt till det för vår kommun dessutom gör det att mer pengar går till hyra i stället för skola, vård och omsorg.

Jag tycker att långa hyresavtal med förväntad kostnad på mellan 100–200 miljoner ska beslutas av kommunfullmäktige för det är enligt mig där ansvaret ska ligga för affärer av denna storlek. Vem ska annars stå till svars för utförsäljningar av gemensamma fastigheter som leder till dränering av skattemedel?

Ägarna av dessa samhällsfastighetsbolag har åkt landet runt och övertalat kommunpolitiker att sälja ut kommunal egendom för att i stället hyra. De stora förlorarna är alla stackars skattebetalare inte minst kommande generationer som kommer att drabbas av skenande hyror.

Det ironiska är att många av de som påstår sig vara emot höjda skatter fattar beslut som på sikt gör det oundvikligt. Ridå ner.

Kevin Rasmussen (S), oppositionsråd Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons