Annons
Insändare

Kjell-Harald Sjövall: Simrishamn har jordbruksmark värd 80 miljoner

Mark i dyrtider är något som bör beaktas. Simrishamns kommun äger 1200 hektar mark, varav 190 hektar jordbruksmark. Det finns många skäl varför en kommun äger mark såsom naturreservat, strövområden och exploateringsmark. De 190 hektar jordbruksmark faller dock inte under någon av de nämnda rubriceringarna.
Simrishamn • Publicerad 4 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De har köpts in en gång i tiden för att man trodde att man kunde byta till sig exploateringsmark med dessa jordbrukshektar. Mig veterligen har detta bytesförfarande knappt någonsin skett, och det är absolut inget man inte kunnat uppnå genom att byta till sig exploateringsmarken mot hårda kontanter.

Det enda egentliga skälet till varför Simrishamn skulle äga jordbruksmark är att det ingår i planreserven, vilket den allra största delen (eller all) av denna jordbruksmark inte gör.

Annons

Det om behovet för en kommun att äga jordbruksmark i dyrtider. För dyrtider är det av många skål. Inflationen gör att kommunens kostnader ökar klart snabbare än dess intäkter, vilket lägger sparbeting på en lång rad av verksamheter.

Till detta kommer stora engångskostnader som reparationen av Korsavadsbadet till exempel, som kan beräknas kosta mellan 35–40 miljoner kronor.

Simrishamns kommun äger 190 hektar jordbruksmark. Är är bundet många miljoner som kunde använts bättre, menar insändarskribenten.
Simrishamns kommun äger 190 hektar jordbruksmark. Är är bundet många miljoner som kunde använts bättre, menar insändarskribenten.

Men det finns andra engångskostnader att beakta som att bygga ny förskola i Simrislund, som förväntas kosta lite mer än så. Det behövs med andra ord extra pengar, alternativt stora besparingar.

Det är i detta sammanhang som mark i dyrtider kommer in. Fjolåret noterade de högsta priserna för jordbruksmark någonsin. Svagheten i bostadsmarknaden har passerat jordbruksmarksmarknaden förbi, än så länge, för här är köparna än mer långsiktiga än i bostadsmarknaden.

190 hektar kan antas ha ett marknadsvärde på 80 miljoner kronor. Det är goda pengar i dyrtider som dessa. Sälj den kommunala jordbruksmarken och använd pengarna för att fylla hålen i den kommunala välfärden.

Kjell-Harald Sjövall, Brantevik

Annons
Annons
Annons
Annons