Klimatinitiativ Simrishamn: Sverige måste säkra skydd för världens hav

Sverige måste säkra skydd för världens hav. Det är konsekvensen av de beslut som fattades på det senaste klimattoppmötet i Montreal i december 2022. Alla världens länder lovade att de ska skydda 30 procent av sin landyta och 30 procent av sina hav, allt i syfte att bevara den biologiska mångfalden.
Klimat • Publicerad 7 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Altanten, med utsikt från Kanarieön Fuerteventura.
Altanten, med utsikt från Kanarieön Fuerteventura.Foto: Mindaugas Kulbis

Sverige var ett av länderna som skrev under avtalet. Vi bör inte förminska den stora roll som kommunerna spelar i Sveriges klimatpolitik.

Bakgrunden är att det pågår en global naturkris av en aldrig tidigare skådad omfattning i människans historia. Världen är på väg in i ett sjätte massutdöende av arter.

Samtidigt är vi människor beroende av ekosystemen som ger oss luft, vatten, energi och mat. Därför måste skogen, jorden och vattnet brukas på ett hållbart sätt, så att vi kan bevara våra djur- och växtarter och skydda skogarna.

Enligt det nya globala avtalet ska 30 procent av allt land och vatten skyddas fram till 2030. Dessutom ska 30 procent av alla förstörda land- och havsekosystem återställas under samma period.

Det räcker alltså inte med att enbart skydda värdefull natur. Förstörd natur måste också återställas. Sverige måste nu genomföra det vi nu har lovat i avtalet.

Vi har aldrig tidigare haft så många akuta hot mot svenskt hav. Fiskbestånden är utarmade av industriellt fiske, möjliggjort bland annat genom höga fiskekvoter från EU. Övergödning och läckage av växtnäring i Östersjön kväver världens hav.

När vi skyddar havsmiljön tillåter vi syrenivåerna att återhämta sig och mycket av den biologiska mångfalden som vi har tappat under de senaste två decennierna kan återskapas. Sverige kan också erbjuda goda förutsättningar för ett storskaligt nät av marina skyddade områden eftersom vi är ett av EU:s länder som har lägst befolkningstäthet och samtidigt väldigt lång kustlinje.

Genom att skydda fiskar, sjögräsängar och marina ekosystem kan vi skapa en ”blå” kolsänka, minst lika effektiv som skogen.

För att 30 procent till år 2030 inte bara ska bli en papperstiger måste vi nu gå från ord till handling. Sverige som land men också varje kommun som berörs.

Därför har Klimatinitiativ Simrishamn lämnat in en motion där vi ber kommunen ta fram en lista över vilka mark- och havsområden som är möjliga och lämpliga att skydda för framtiden och göra upp en plan för hur det hela ska gå till.

Nu hoppas vi att det finns andra partier i andra kommuner som tar initiativ i samma riktning. Eftersom målet är att skapa globala storskaliga nätverk av marina skyddade områden så är varje kuststräcka viktig!

Gudrun Schyman, ledamot i kommunfullmäktige i Simrishamn för Klimatinitiativ Simrishamn

Sigrid Widalen, ersättare i kommunfullmäktige i Simrishamn för Klimatinitiativ Simrishamn

Max Jamieson, ersättare i kommunfullmäktige i Simrishamn för Klimatinitiativ Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.