Annons
Insändare

Knut Sigander: Det måste löna sig att ha arbetat ihop sin pension

Nästa år kommer garantipensionen att höjas med 9 procent medan den allmänna pensionen höjs med 1 procent. Detta befäster att för många svenskar lönar det sig lite eller inte alls att arbeta ihop sin pension.
Ystad • Publicerad 7 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20230412
Äldre par på promenad med rullator på en parkeringsplats i Huvudsta. 
Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010
STOCKHOLM 20230412 Äldre par på promenad med rullator på en parkeringsplats i Huvudsta. Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010Foto: Janerik Henriksson/TT

För merparten av oss kommer det alltså inte att löna sig att ha arbetat för sin pension. Ändå var tanken med det nya pensionssystemet att pensionen i högre grad ska bygga på utfört förvärvsarbete. Detta levs alltså inte upp till idag.

Pensionssystemet liknar nu alltmer ett folkpensionssystem där alla får ungefär samma allmänna pension.

Annons

Vi är många som har betalat eller betalar in till pensionen under hela vår yrkesverksamma tid och nu upplever att den pension man får är en stor besvikelse. När det saknas koppling mellan arbetsinsatser och pensionsnivå minskar tilliten till systemet och människor ifrågasätter nyttan med att arbeta för pensionen.

Politiska beslut de senaste åren har bidragit till denna utveckling. Grundskyddet har höjts och inkomstpensionstillägget har införts. Men samtidigt har förstärkningar av den inkomstrelaterade allmänna pensionen och åtgärder för ett verkligt längre arbetsliv negligerats.

Vi från SPF-Seniorerna menar att politiken måste renovera systemet snarare än rasera det.

Brandkårsutryckningar som skattesänkningar, olika tillägg och utdelning av överskott räcker inte. Vill man verkligen ha ett inkomstbaserat pensionssystem så finns inga genvägar, då måste avsättningarna till inkomstpensionen höjas och komma både dagens och framtidens seniorer till del.

Knut Sigander, Ystad, distriktsordförande SPF Seniorerna i Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons