Annons
Insändare

Knut Sigander (SPF): Utgifterna växer, pensionerna står och stampar

Flera vanliga vardagsutgifter har ökat under höst och vinter. Bensinpris, livsmedelskostnader men framför allt elpriserna.
Skåne • Publicerad 12 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
MALMÖ 2021-12-21 
Kraftledningar utanför Malmö på tisdagen.
MALMÖ 2021-12-21 Kraftledningar utanför Malmö på tisdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

I Skåne var det rörliga elpriset runt jul drygt fem gånger högre än vid samma tid för ungefär ett år sedan. Kraftiga prisökningar på el drabbar alla hushåll.

I Norge och flera andra europeiska länder väntas statliga stöd för att mildra hushåll och företags påverkan av höga elpriser. Då en stor del av elräkningen består av skatt bör Sveriges regering också överväga en tillfällig minskning av skatterna på elräkningen.

Annons

De allra flesta pensionärer har lägre inkomst än de som arbetar, marginalerna är mindre och prisökningar gräver djupa hål i plånboken. Pensionen höjs något 2022 men hänger inte med de ökande levnadskostnaderna

Redan före den senaste tidens ökande priser var det en av fem vuxna i Sverige som gav ekonomiskt stöd till sina äldre anhöriga.

Det krävs mer än tillfälliga åtgärder som skattelättnader eller olika statliga tillägg för att åstadkomma tryggare och högre pensioner.

Den sjunkande tilliten till pensionssystemet behöver åtgärdas så att förtroendet för systemet kan återupprättas. Våra politiker måste agera när brister uppstår och vara beredda att göra insatser i alla delar av systemet.

Vi i SPF Seniorerna anser att pensionssystemet i sin helhet måste ses över.

Avsättningarna till allmän pension måste förstärkas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del.

Knut Sigander, Ystad

Distriktsordförande SPF Seniorerna Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons