GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Korna – mänsklighetens räddare

Om vi börjar med miljöpåverkan påstår jag, och många inom vetenskapen, som inte är betalda av företag med särintressen, att kor är räddningen för vår planet.
Ortsdatering • Publicerad 15 februari 2018
Kor och andra köttdjur är orsaken till att människornas hjärnor utvecklades, menar insändarskribenten.
Kor och andra köttdjur är orsaken till att människornas hjärnor utvecklades, menar insändarskribenten.
Foto: Sprisse Nilsson

Många som hävdar motsatsen refererar till FNs rapport som kom 2010 men det som inte sägs är att FN drog tillbaka undersökningen några månader efteråt då den visade sig felaktigt.

Hur kan jag då påstå detta? Gräsbetande kor på växelbete tillför kol i marken och göder den.

Allan Savory har länge bott och verkat i Afrika med dess natur. Han medger att det gjorts massa fel tidigare men nu förvandlar de öken till betesmark och grönskande områden med hjälp av betande djur. Länk https://youtu.be/vpTHi7O66pI

Jag talar om gräsbetande djur som inte får kraftfoder eller antibiotika i förebyggande syfte.

Det som förstört mest på vår jord är lantbruken som sår ettåriga monogrödor. För att få avkastning på detta måste allt annat dö, både flora och fauna, innan man planterar. Varje år försvinner 12 miljoner hektar som blir obrukbara.

Att rent naturligt kött skulle vara skadligt för människan är på grund av sin orimlighet omöjligt. De studier som visar risken som kan finnas för till exempel cancer av köttätande är bara observationsstudier som bara påvisar ett samband, inte orsak. Inte heller framgår det vad de som ätit kött, ätit mer än kött och hur deras övriga intag som rökning, sprit och kolhydrater.

Vi har ätit kött under hela vår evolution som pågått i cirka fyra miljoner år och som hominider i två miljoner år. Antropologer har analyserat stabila isotoper (12, 13 och 15) på skelett och nyligen kommit fram till att vår huvudsakliga källa till fett och protein har kommit från animalisk föda under miljoner år.

Det kan vara förklaringen på att vårt metabola system kan tillgodogöra sig näringsämnen från animalisk föda flera gånger bättre än från växtriket. Peter Ballerstedt länk:https://youtu.be/sP_19aj4-3A?t=4s

Det var när vi började äta kött som vår hjärna började växa och utvecklas och våra magar, tills nyligen, blev mindre då vi åt näringstät mat som vi lärde oss att laga till över elden för mer än 200 000 år sedan.

Jag har fullständig respekt för de som väljer att vara vegetarianer eller veganer, men de ska inte tvinga oss andra att bli det genom att demonisera det vi är utvecklade att äta och hålla oss friska på.

Mitt råd är alltså, ät rena råvaror som gräsbetat kött, ekologiska grönsaker, fet fisk och skaldjur.

Problemet kan för en del vara att man måste börja laga mat igen.

Rolle Ekström

Skåne Tranås