Annons
Insändare

Kristdemokrater: Det behövs fler poliser, framför allt på landsbygden

Vi har för få poliser på landsbygden. På alltför många håll i Sverige är det alldeles för långt till närmaste polis.
Skåne • Publicerad 10 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Poliser
PoliserFoto: PONTUS LUNDAHL

Det handlar inte bara om ensligt belägna gårdar, utan om hela samhällen där medborgare ser att den polisiära frånvaron medför en otrygghet och utsatthet.

I polisens rapport ”Kriminell påverkan i lokalsamhället” från 2019 konstaterar polisen att det finns 60 geografiska områden fördelade på mer än 25 städer där lokala kriminella nätverk anses ha negativ påverkan på lokalsamhället. 22 av dessa är särskilt utsatta.

Annons

Polisen lyfter tre områden som viktiga för att komma till rätta med problemen, nämligen kontinuerlig polisiär närvaro och strategiskt inriktade insatser, samverkan och kommunikation.

Bakgrunden till polisbristen kan dels spåras till omorganisationen av polisen 2014. När den skulle sjösättas frågade den socialdemokratiska regeringen den tillträdande generaldirektören Dan Eliasson om han behövde mer pengar i enlighet med vad Alliansregeringens utredning föreslagit.

Det dokumenterade svaret från Eliasson var ett klart nej, ett besked som den socialdemokratiska regeringen var nöjd med.

När sedan poliser började säga upp sig på grund av ohållbara arbetsförhållanden ryckte Eliasson och dåvarande ansvarig minister Anders Ygeman på axlarna. Antalet poliser spelar ingen roll, hävdade de.

Nu vet vi att det spelar stor roll. Oberoende undersökningar har också konstaterat hur de resurser som Eliasson avslog hade behövts för att bemanna den lokala nivån.

Kristdemokraterna har under hela denna tid påtalat och budgeterat för polisens finansiering

Vi har tyvärr sett hur poliser som går i pension inte ersätts, i synnerhet på landsbygden.

Sen 2019 har vi då avsatt 400 miljoner kronor för att ge pensionerade poliser en lönebonus på upp till 50 procent för att återgå i tjänst. Äldre poliser kan med sin långa erfarenhet hjälpa utredningar framåt till fler uppklarade brott.

En annan åtgärd för att snabbt stärka poliskåren är att fylla på med poliser från Norge, där kåren har ett överskott. Förslaget vann riksdagsmajoritet men har sen dess förhalats på regeringssidan.

Sverige behöver fler poliser. På landsbygdens gårdar är man orolig för intrång av typer som vill slanga diesel från jordbruksmaskiner, göra inbrott och stjäla eller för att närsamhället plågas av kriminella som alla är rädda för.

Annons

En ökad polisnärvaro kan vända den här utvecklingen. För det tycks vi behöva en ny regering. Kristdemokraterna tar gärna det ansvaret.

Magnus Oscarsson, riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson (KD)

Lars Lundberg, ledamot av Regionfullmäktige och kommunstyrelsen i Sjöbo ( KD)

Annons
Annons
Annons
Annons