GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Andersson (M): Vi prioriterar inte en faktor framför andra

Svar till Gertrud Ekman och Lena Axelsson (S): När mörkret föll över Skurups fullmäktige.
Skurup • Publicerad 18 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Coronaanpassat fullmäktige tog beslut om ett privat särskilt boende. Corona, reducerat kommunfullmäktige.
Coronaanpassat fullmäktige tog beslut om ett privat särskilt boende. Corona, reducerat kommunfullmäktige.
Foto: Annika Thunell

Gertrud Ekman har fått möjlighet att svara på frågan om vad omtalade meningen ”Då andelen utrikesfödda ökar kan även språkskillnader och kulturella skillnader vara faktorer att ta hänsyn till ….. betyder, men har inte svarat. Det kan tydligen inte förklaras.

Gertrud Ekman och Lena Axelsson (S) skriver i sin artikel att Moderaterna i Skurup inte tycker att alla ska ha rätt till omsorg på lika villkor. Det är det motsatta förhållandet som råder.

Genom att som Socialdemokraterna lyfta vilja lägga in en enda faktor i en långtidsplan och inte visa intresse för andra faktorer är konstigt.

De faktorer som personal inom äldreomsorgen i sin professionalitet väger in för att bedöma och anpassa för den enskilde i äldreomsorgen ska väga lika tungt och anpassas efter den enskildes olika behov och förutsättningar. Det ska inte ske efter någon prioriteringsordning, där någon faktor är viktigare än någon annan.

Eller olika faktorer är olika viktiga? Personer med psykisk ohälsa och ångestproblematik har ökat i samhället. Är inte denna faktor viktig eller någon av de andra som nämns? Var befinner sig då vård på lika villkor?

Gertrud Ekman har missat att läsa i de dokument hon hänvisat till, då där finns flera andra faktorer att ta hänsyn till, som till exempel: psykisk ohälsa, ångest, ensamhet, äldre med beroendeproblematik, personer som nyligen mist sin partner, vård efter operationer, afasi och andra funktionsnedsättningar.

Återigen Gertrud Ekman – vad betyder meningen, som ni prioriterar?

Jag har inte ändrat uppfattning i grunden, men har anpassat mig till den diskussion som fördes och resulterade i att meningen var överflödig, då det inte är nödvändigt med en uppräkning av faktorer som kan ligga till grund för anpassningar i en långtidsplan.

Då vi moderater har ett mycket stort förtroende för personalens professionalitet och kunnande inom äldreomsorgen och hemtjänsten är vi övertygade om att de kan bedöma och hantera anpassningar på ett mycket gott sätt samt är medvetna om de förändringar av behov som sker under tidens gång.

Det som borde vara självklart att förvänta sig i av alla i diskussioner och debatter i olika forum är ett gott bemötande, hövlig ton och respekt fast att vi tycker olika. Att nedvärdera och kränka på ett lågt sätt samt uttrycka sig nedlåtande hör inte hemma i politiken, vilket borde vara självklart. Politiker har en uppförandekod och Skurups kommuns värdeord att förhålla sig till.

Kristina Andersson (M), ordförande individ och Omsorgsberedningen Skurup

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.