GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bendz (M): Vi vill ha både nytt särskilt och nytt trygghetsboende

Svar till Ystads demensförening efter inläggen ”Vi känner oro inför framtiden – platsbrist hotar” i YA 20 maj, samt ”Fler frågor om äldreboendeplatser” i YA 11 juni.
Ystad • Publicerad 16 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demensboende.
Demensboende.
Foto: Erik Nylander/TT

För Treklövern är det viktigt att det byggs både ett nytt särskilt boende och ett nytt trygghetsboende.

Jag börjar med att förtydliga att driftformen för boendet har aldrig diskuterats utan alla partier är överens om att det ska drivas i kommunal regi. Det som politiken är oenig om är vem som ska äga byggnaden och vara fastighetsägare.

I Trädgårdsstaden finns det två tomter som är planerade för att bygga särskilt boende och trygghetsboende på. Det finns även möjlighet att bygga ut vårt boende som kommunen har i Stora Herrestad.

Långsiktigt kommer det att planeras för ett nytt boende i Västra Sjöstadens sista etapp. Det är viktigt med långsiktig planering, kontinuerlig uppföljning och revidering av prognostiserade behov, eftersom processerna är långa.

Sehlhall fastigheter har en markanvisning på en tomt i Trädgårdsstaden och bredvid den tomten var det planerat sedan länge att Ystads kommun skulle bygga ett nytt boende.

Kommunen blev kontaktade av Sehlhall och fick frågan om kommunen kunde tänka sig att göra något tillsammans med dem för att kunna använda båda tomterna på ett optimalt sätt.

Om kommunen väljer att vara fastighetsägare på sin tomt kan man bygga 56 lägenheter. Om vi däremot låter Sehlhall bygga till oss, samtidigt som de bygger på den tomt som de fått markanvisning på, kan de i stället bygga 72 lägenheter.

Åtta av lägenheterna kan användas till parboende vilket gör att Sehlhall alternativet möjliggör för 80 nya platser. Dessutom får vi ett tillskott på 40 nya trygghetslägenheter som det finns ett stort behov av.

Det blir totalt 112 lägenheter, i stället för 56 lägenhet som en majoritet beslutade i kommunstyrelsen.

När Treklövern tog ställning för Sehlhall alternativet var vårt huvudargument antalet platser och ett nytt trygghetsboende utifrån det kommande behovet som finns i vår kommun.

Dessutom är det ett billigare alternativ per plats jämfört med kommunens alternativ.

Kristina Bendz (M), kommunalråd Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer