GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinnojouren: Våld mot kvinnor är ofta osynligt för omgivningen

Mäns våld mot kvinnor tror de flesta innebär en blåtira eller att kvinnan brutalt mördas.
Skåne • Publicerad fredag 00:15
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En grälande man och kvinna. Mäns våld mot kvinnor, genrebild. Våld i hemmet.
En grälande man och kvinna. Mäns våld mot kvinnor, genrebild. Våld i hemmet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Våldet mot kvinnor yttrar sig på olika sätt, ofta osynligt för utomstående. Detta våldet uppmärksammas inte alls på samma sätt i pressen som de kvinnor som får sätta livet till.

En sida av våldet som ofta glöms bort är det ekonomiska våldet kvinnor utsätts för av sin partner eller man. Det här är ett raffinerat sätt att utöva kontroll av kvinnan samt öka sin egen betydelse. Hon hamnar i beroendeställning gentemot mannen.

Kvinnan kan ha hindrats från att arbeta eller studera, bestämma över pengafrågor och att själv bestämma när hon vill köpa något. Detta pågår också ofta över mycket lång tid.

Även om kvinnan lyckas bryta sig loss ur den destruktiva relationen kan det ekonomiska eländet finnas kvar i form av till exempel gemensamma lån, blockeringar av delning av egendom, vägran att betala underhåll till gemensamma barn etcetera.

Allt detta försätter kvinnan i en mycket sårbar situation med få lösningar. Kvinnor kan på sin ålders höst behöva framleva resten av sina liv som så kallade fattigpensionärer.

Detta mer osynliga våld mot kvinnor kan finnas överallt men är överrepresenterat i psykosocialt utsatta grupper, även utbildningsnivå har betydelse.

25 november är Orange Day. FN uppmanar då världen att uppmärksamma och manifestera mot våldet mot kvinnor och flickor.

En av tre kvinnor utsätts för våld under sin livstid.

Vi i Kvinnojouren på Österlen kämpar för att stötta utsatta kvinnor och flickor, ett arbete som aldrig får upphöra.

Katja Åsbäck von Meyburg

För Kvinnojouren på Österlen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.