Insändare

Lars Hansson: Sänk fartgränsen till 30 mellan rondellerna

Jag har lösning på de tillfälliga ”trafikkatastrofer” som uppträder på Dragongatan, speciellt på sommaren och då färjorna kommer in. Sänk hastigheten till 30 kilometer i timmen.
Ystad • Publicerad 13 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
2018 byggdes Dragongatan om och särskilda fält för vänstersväng infördes för att underlätta trafikflödet, till exempel vid Willys.
2018 byggdes Dragongatan om och särskilda fält för vänstersväng infördes för att underlätta trafikflödet, till exempel vid Willys.Foto: Carl Johan Engvall

Sträckan är cirka två kilometer mellan rondellerna. När jag snabbt slår faktauppgifterna på min räknesticka (så gammal är jag) så får jag fram att det tar drygt en och en halv minut längre tid att köra sträckan mellan rondellerna om man sänker hastigheten från 50 till 30.

Vad vinner vi då på detta?

1. Trafik på anslutande gator till Dragongatan hinner smyga in i de luckor som uppstår.

2. Gång och cykeltrafikanter hinner över.

3. Mindre koldioxidutsläpp och buller.

4. Sänkt blodtryck hos trafikanterna.

5. Våra lokalpolitiker kan ägna sin tid åt viktigare frågor och slippa ”bekvämlighetsgnäll”.

6. Ystad behåller sin småstadskaraktär utan ännu större trafikleder genom staden.

7. Kommun och trafikverk slipper konsult- (frånsett mitt arvode) och byggkostnader.

Trafikverkets Sara Lundgren har en vederhäftig och realistisk syn på trafiksituationen på Dragongatan, som man kan läsa om i YA 5 januari. Jag citerar:

”Det kan bli bekymmer vid rusningstrafik, vid bomfällning och när det kommer in en färja, men vi måste också ställa oss frågan om vi ska ha en väg som är dimensionerad för fullt blås dygnet om, eller man kan acceptera att det under vissa tidpunkter kan ta lite längre tid.” (sekunder, enligt mig)

Lars Hansson, Ystad