Insändare

Lars Holm: Är de så kallade miljövännerna det största hotet mot miljön?

Vi som körde bil innan vindkraftverken började installeras minns att hela fronten av bilen var mer eller mindre bemängd med krossade insekter av olika slag efter bilturer i vårt vackra Sverige. Så är det inte längre.
Skåne • Publicerad 10 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Märta Stenevi var i Ystad för att besöka och samtala med flyktingar och hjälporganisationer.
Märta Stenevi var i Ystad för att besöka och samtala med flyktingar och hjälporganisationer.Foto: Mårten Svemark

I dag är det snarare så att vindkraftverken utgör det avgörande hotet mot att vår överlevnadsförmåga allt mer är hotad. Utan pollinerande insekter riskerar vi att nödvändiga livsmedelsprodukter inte längre kan produceras i tillräcklig mängd.

En vetenskaplig undersökning har gjorts i Tyskland. Det har konstaterats att svepen från kraftverkens vingar årligen dödar 1 200 tom av att döda insekter sitter fastkletade på vingarna.

Produceringen av vindkraft minskar med 50 procent. Hur många pollinerande insekter ryms inom denna enorma volym? Årligen når vi allt tidigare tidpunkten då mänskligheten har förbrukat vad som har producerats och med detta satt i jämförelse med att jordens befolkning ökar gör det situationen ohållbar. Det kan på goda grunder befaras att jorden närmar sig, alltför fort, ett läge då vi inte längre kan påverka att vi med stormsteg närmar oss den ultimata katastrofen.

Det går inte längre att ignorera att utbyggnad av atomkraftverk är den renaste lösningen.

Erfarenhet av havererade kärnkraftverk finns ju redan ( Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima) och med tanke på den positiva utvecklingen av moderna, säkrare och uppdaterade kärnkraftverk bör frågan utredas per express.

Inför det kommande valet måste övervägas om man skall låta ett flumparti ( läs Miljöpartiet ) som sannolikt inte klarar 4-procentsspärren ska vara en gagnlös bromsklots i denna vitala fråga.

Vi ser ju redan en utveckling som måste begränsas. Värmeböljor, översvämningar och skogsbränder är tydliga tecken på vart vi är på väg

Lars Holm, Örnahusen