Annons
Insändare

Lars Lundberg: Minnet är mycket kort för vissa

Kommentar efter Birgitta Cestrone Nymans (S) inlägg Köer, sparkrav och sänkta anslag – är det att ta ansvar för sjukvården?” i YA 5 april.
Ystad • Publicerad 14 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demonstration mot nedskärningar i vården Ystad. Runt 500 slöt upp.

Birgittas Cestrone Nymans kritik om att Treklövern har urholkat sjukvården ekar tämligen tomt och innehållslöst när det kommer från en partiföreträdare vars parti (med stöd av vänsterpartiet) har innehaft regeringsmakten i åtta år, 2014–2022 och det utan att ha lyckats stärka vården i Sverige. Istället har köerna stadigt vuxit och personalbristen har ökat

Det stämmer att Ystads lasarett har en underfinansierad budget på 155 miljoner, men det finns däremot inga besparingskrav som kommer att leda till minskade personalresurser.

Annons

Tvärtom skulle vi med glädje anställa ytterligare 50 sjuksköterskor och undersköterskor om vi hade kunnat. Det skulle minska både övertidsuttaget och behovet av att anlita dyr bemanningspersonal.

Men som Birgitta säkert också vet är kompetensbristen vårt stora problem, som vi delar med övriga sjukvårds Sverige.

Det är även viktigt att kunna skilja mellan sparkrav och en underfinansierad budget. Vilket Birgitta, som själv sitter i Ystad lasaretts sjukhusstyrelses presidium, helt säkert vet. Det finns nämligen inte ett enda förslag som innebär en minskning av personalstyrkan i syfte att spara pengar.

Över Simrishamn sjukhus råder inte heller Ystad lasaretts sjukhusstyrelse. Det samma gäller för bemanningen på vårdcentraler, eller privat vård via så kallade privata sjukvårdsförsäkringar - vilket Ystad lasarett inte ombesörjer. Att blanda in det är att försöka blanda bort korten och/eller svartmåla treklövern, vilket inte tillför något konstruktivt till debatten.

Lars Lundberg (KD), Ordförande för Ystads sjukhusstyrelse

Annons
Annons
Annons
Annons