Insändare

Lars Nyström: Förstår Centerpartiet i Skurup vad de beslutar om?

I fredagens insändare i YA ”Nej till skenande kostnader för politiken” i YA 12 maj var det gråt och tandagissel från Jörgen Sjöslätt och Solbritt Lundgren från Centerpartiet, denna gång över ett demokratiskt tillsatt upphandlingsutskott.
Skurup • Publicerad 19 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skurups kommun
Skurups kommun

Varje år gör Skurups kommun mångmiljonupphandlingar för olika tjänster och varor. I och med detta så skapades det ett upphandlingsutskott för att ansvariga politiker ska få insyn i denna verksamhet. Idag så finns politiker från Sverigedemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna i upphandlingsutskottet för en bred demokratisk politisk insyn här.

Att ha insyn i verksamheter med miljonomsättning är att ta ansvar, men uppenbart ser Centern inte det som viktigt att ta ansvar för kommunens ekonomi och kommuninvånarnas skattemedel i slutändan.

Utskott, nämnder, beredningar och så vidare är olika funktioner inom politiken där både beslut fattas och det tas fram förslag till beslut i en demokrati. Alla dessa har olika nivåer av ekonomiska ersättningar som det beslutades om innan valet 2022 för att styrande politiker inte skall besluta om sina egna ersättningar.

I detta beslut deltog även Centerpartiet och här hade de inte någon annan syn än det som beslutades, det kan även tillägas att Jörgen Sjöslätt (C) deltog i denna grupp och den som lede arbetet var, hör och häpna även det en centerpolitiker, Ann-Helen Nilsson.

Frågan infinner sig om Centerpartiet i Skurups inte förstår innebörden av de beslut som de är med om att fatta och dess konsekvenser eller anser Centerpartiet att politisk organisation och demokratiskt fattade beslut ska ändras efter hur det går för Centerpartiet i valen om de är med och styr eller är i opposition?

Vi har tidigare sett både decemberöverenskommelse och januariöverenskommelse allt med målet att stänga ute Sveriges näst största parti, denna tid är över och det demokratiska bottennapp som dessa överenskommelser stod för har kommit till sin ända. Synd bara att Centerpartiet i Skurup fortfarande drömmer om den tiden!

Lars Nyström (SD)

Vice ordförande i kommunstyrelsen