Insändare

Lars Risinger: Ingen har frågat mig om Ystadmodellen

Hyresgästföreningen har svikit sina medlemmar när den gått med på att Ystadsmodellen ska införas, menar Lars Risinger som instämmer i Lars Toftemars insändare (YA 6 april).
Ystad • Publicerad 2 maj 2023
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystadsmodellen är ett nytt sätt att få brukshyror i Ystad. Fastighetsägare och hyresgästföreningen har kommit överens.
Ystadsmodellen är ett nytt sätt att få brukshyror i Ystad. Fastighetsägare och hyresgästföreningen har kommit överens.

Jag instämmer helt med Lars Toftemar om sveket av Hyresgästföreningen gällande hyreshöjningar.

Först blev det en hyreshöjning på nästan 5 procent (den största hyreshöjningen på 30 år - den kan jag förstå). Ovanpå denna hyreshöjning ska nu en ”marknadsanpassad” hyra införas i Ystad, enligt Ystadmodellen.

Ystadmodellen var aktuell redan för ett år sedan men underkändes då av den dåvarande regeringen. Nu har marknadshyror kommit i en ny tappning och kallas nu ”en mer rättvis hyressättning” beroende på läge, standard, utrustning med mera.

Även om den är ”förklädd” i en ny tappning är det fortfarande införande av marknadshyror.

Som Lars Toftemar nämner kan många pensionärer i centrala stan drabbas hårt av höjning av hyrorna (i flera etapper) ovanpå en hög inflation med kraftigt höjda matpriser. Många pensionärer har också begränsad rörlighet och har behov av närhet till innerstaden.

Hyresgästföreningen skriver på sin hemsida att de säger nej till marknadshyror men har tillsammans med flera fastighetsbolag nu bestämt att Ystadmodellen ska införas från och med 28 mars. Här ligger sveket av Hyresgästföreningen.

De kallar sig en demokratisk medlemsförening men jag med många andra har aldrig blivit tillfrågade om dessa hyreshöjningar.

Jag har varit medlem i hyresgästföreningen i många år. Bättre än detta hade jag förväntat mig av Hyresgästföreningens förhandlare för södra Skåne.

Kontakta gärna Hyresgästföreningen och framför era åsikter om Ystadmodellen.

Lars Risinger, Ystad