GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Södergren: Diskutera hellre samhällsproblemen än SD:s historia

Jag känner inte Figge Berquist personligen men förstår att han har haft uppdrag inom Vänsterpartiet under många år.
Skåne • Publicerad torsdag 00:45
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och  partisekreterare Richard Jomshof
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard JomshofFoto: Henrik Montgomery/TT

Så sent som 2012 var Vänsterpartiets ledare Lars Ohly, som hade varit i Vänsterpartiets ledning uppåt 20 år,varav åtta år som partiordförande. Lars Ohly kallade sig regelbundet för kommunist och var dessutom stolt över det.

Vad säger Figge Bergquist om det faktum att Vänsterpartiet hade en uttalad kommunist som partiordförande när han aktivt stödde Vänsterpartiet?

Jag är inte medlem i Sverigedemokraterna och sympatiserar inte med allt inom det partiet och dess historik.

Sverigedemokraterna bildades 1994 (vill jag minnas) av personer där flera hade nazistiska åsikter och historik. Det måste självklart ha präglat SD även när Jimmie Åkesson anslöt sig.

Det är ingen historik som Jimmie Åkesson kan vara stolt över.

Möjligtvis kan man förklara detta med ungdomligt oförstånd (Jimmie är född 1979) men inte försvara. Men många av oss har ett förflutet som inte alltid är något att skryta över, så är det bara.

Själv tillhörde jag extremvänstern under tonåren på 60- talet. Men jag liksom Jimmie Åkesson har faktiskt ändrat oss inom politiken.

Sverigedemokraterna har tagit avstånd från nazismen hundratals gånger, både i skrift och i handling genom att utesluta de rötägg till nassar som lyckats nästla sig in i partiet.

Så Figge Bergquist, borde vi inte hellre diskutera samhällsproblemen vi har i dag och hur vi vill lösa dem, både i Sverigedemokraterna och i Vänsterpartiet.

Väljarna visade i senaste valet, både i mitt Simrishamn och i ditt Tomelilla, vad de tycker om den politik de rödgröna har fört senaste valperioden. Och också hur många som vill att den ska förändras mera i linje med SD:s politik.

Och sluta kasta skit på Sverigedemokraterna för vad deras dåvarande partiledare hade för åsikter för snart 30 år sedan. Gör först upp med Vänsterpartiets egen historik som bara går tio år tillbaka.

Jimmie Åkesson var 15 år när han gick med i Sverigedemokraterna, hur gammal var Figge Bergquist när en uttalad kommunist ledde Vänsterpartiet som partiordförande 2004–2012?

Lars Södergren, Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.