GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Toftemar: Dags för Ystads socialdemokrater att föreslå högre skatter

Så var det återigen dags för besparingar som kommer att drabba de äldre och de unga.
Ystad • Publicerad 26 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stortorget Ystad skymning Gamla rådhuset fontän
Stortorget Ystad skymning Gamla rådhuset fontänFoto: Thorsten persson

Priserna på kommunens restaurangerna som till stor del har sin utkomst från de pensionärer som nyttjar dessa, höjs med 30 procent, långt över inflationen.

Skolmatens pris höjs tillsammans med att råvarukvaliteten försämras när inköpen görs av billigare icke ekologiska varor.

Skolpersonal är på bristningsgränsen av vad de orkar med i överfulla och segregerade klasser. Mer besparingar är att vänta, bland annat 23 miljoner på barn och unga, vad det innebär för skolpersonalen håller man hemligt.

Totalt ska det sparas 60 miljoner kronor under 2023, och med den välkända blåbruna högerideologin så ska det naturligtvis drabba de som redan har det knapert, medan de välbeställda med sina fyllda bankkonton inte behöver dra ett strå till stacken.

Det paradoxala är att en skattehöjning på mellan 75 öre och en krona mer än väl hade räckt för att täcka de 60 miljonerna i underskottet. Men naturligtvis ville inte högerkrafterna tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet genomföra en sådan höjning, trots att vi i Ystad har en av de lägsta kommunalskatterna i landet och utan större försakelse hade vi kunnat tåla en sådan höjning för allas vårt bästa.

Man blir förundrad över att Socialdemokraterna, som säger sig stå för solidaritet och jämställdhet, inte i sin egen budget föreslår en skattehöjning, utan sväljer de blåbrunas skatteförslag.

Jag kan inte komma ifrån att det låter ganska falskt när Kevin Rasmussen i YA säger sig verka för traditionell S-politik och en återgång till de gamla arbetarvärderingarna. Mycket indignerat basunerar han ut sitt missnöje med att besparingarna genomförs.

Men han borde varit helt införstådd med att underskottet i budgeten skulle få ovanstående konsekvenser och vem det skulle drabba. Det borde inte kommit som en överraskning för honom, 60 miljoner i besparingar märks.

Upprördheten är kanske bara ett spel för gallerierna från Kevin Rasmussens sida; vad vet jag.

Att avsäga sig ansvaret för besparingarna och skylla på Sverigedemokraternas kappvändning är inte heller gångbart, då det borde vara allmänt känt att SD vänder på klacken och ändrar åsikt i parti och minut.

De liksom pastor Jansson i Hasse o Tage-sketchen har ”inga bestämda åsikter om någonting”.

För trovärdighetens skull förväntar jag mig nu att Kevin Rasmussen och hans följe inser att det är ohållbart med dessa nedskärningar och i budget för 2024 lägger ett förslag om höjd kommunalskatt för att slippa dessa för medborgarna förödande nedskärningar.

Lars Toftemar, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.