GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Toftemar: Hur kan skuldsättning av betalningssvaga vara förenligt med S-ideologin?

Med opportunismens självklarhet har nu Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet sällat sig till högerblockets politik av cyniskt utnyttjande av de svaga i vårt samhälle. Allt för att vinna politiska poäng.
Politik • Publicerad 16 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många får i dagarna höga elräkningar.
Många får i dagarna höga elräkningar.Foto: Sprisse Nilsson

De vill att de som inte i dagsläget kan betala de kommunala räkningarna ska få anstånd med dessa. Ni får ursäkta mitt ordval; Men vilket korkat förslag.

Det verkar som om partiernas företrädare inte begriper att man då enbart skjuter fram skulden för de som inte kan betala, risken är också påtaglig att de samtidigt ackumulerar en ännu större skuld. Något som på sikt gör situationen ännu värre för den som idag inte har råd att betala sina räkningar.

För dem kommer det att bli som att gå ur askan in i elden, med många tragedier som följd. Det kommer att bli en ekonomisk katastrof för de som tvingas utnyttja erbjudandet.

I stället, om nu kommunen har en möjlighet att hjälpa dessa utsatta, varför inte då avskriva skulderna direkt?

Pengar verkar det finnas i kommunen, när man har råd att låta kommunalråden behålla sina arvoden under ett år efter avslutat uppdrag. En onödig kostnad på nästan en miljon per avgånget kommunalråd, just nu två stycken. Något som Socialdemokraterna och Centerpartiet i ivern över att se om sitt eget hus röstade igenom på senaste fullmäktigemötet.

Om man avskriver skulderna för dem som inte kan betala sina räkningar, som jag föreslår, så kan de se framtiden an med tillförsikt i stället för att behöva förlita sig på samhällets sociala skyddsnät. Något som de med all sannolikhet kommer att behöva under lång tid, om Socialdemokraternas, Centerpartiets och Miljöpartiets förslag blir verklighet.

Hur kan skuldsättning av betalningssvaga medborgare vara något som är förenligt med den ideologi som de säger sig stå för? Speciellt undrade blir jag över Socialdemokraternas ställningstagande?

Förslaget är en högeridé som kläckts av den högerextreme Sonesson i Staffanstorp och som sådant borde det inte vara aktuellt för Socialdemokraterna.

Jag och många med mig tycker att detta förslag inte hör hemma i ett arbetarparti och att närmsta papperskorg vore en lämplig plats för det. Så skrota förslaget. Hoppa inte på högerkrafternas cyniska opportunism.

Lägg istället förslag i linje med traditionell solidarisk arbetarpolitik, en politik som är fast förankrad i arbetarrörelsen värderingar och som gynnar den svage och inte förvärrar för dem som har det svårt.

Avslutningsvis vill jag citera Göran Perssons bevingade ord som borde vara ledstjärna i denna situation. ”Den som är satt i skuld är icke fri”.

Lars Toftemar, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.