GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Toftemar: Ihåligt och tjatigt från de blåbruna i fullmäktige

Det känns lite konstigt, att efter att varit delaktig i Ystadspolitiken i åtta år, sitta och se kommunfullmäktiges budgetmöte via webbsändning.
Ystad • Publicerad 22 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunfullmäktige samlades till budgetmöte i Knutssalen i gamla rådhuset på torsdagen.
Kommunfullmäktige samlades till budgetmöte i Knutssalen i gamla rådhuset på torsdagen.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Själva mötet bjöd inte på några större överraskningar, men var ändå ganska upplysande. Speciellt de blåbrunas till leda tjatande av orden ansvarstagande och Ystads stora låneskuld som avslöjar stora brister i de blåbrunas argument för de föreslagna nedskärningar. Så oerhört tjatigt att lyssna på.

När de fick chansen att förklara vad deras påstådda ansvar innebär, rent konkret, undvek de att svara på detta. De kunde inte ens specificera hur deras stora och förödande nedskärningar kommer att påverka de olika nämndernas budgetar.

Taktiken från de blåbrunas sida verkar vara att låta nämnderna stå för besluten, så att du och jag som medborgare inte ska veta vad som kommer att drabba oss förrän dessa är tagna. Allt för att undvika protester och en allmän debatt.

Ystads låneskuld var det andra tjatiga mantrat från de blåbrunas sida. Att de ens tar upp denna skuld visar antingen på en stor okunskap eller på ett manipulativt oseriöst sätt att diskutera på.

Inte med ett ord nämnde de Ystads stora ägande, eller egna kapital om man så vill, som gör Ystad till en av Sveriges kommuner, med de bästa ekonomiska förutsättningarna. Man kan bara konstateras att våra tillgångar vida överstiger våra skulder. Fråga Kommuninvest, de vet detta.

Att sedan underbygga påståendena om den stora låneskulden med att inräkna bolagen skulder i Ystad kommuns är att förvränga verkligheten. Låt oss bara konstatera att bolagen naturligtvis står för sina egna skulder, amorteringar och räntebetalningar, det gör alltså inte kommuninvånarna, som de blåbruna gör gällande.

Högerpartierna glömmer också passande, att det faktiskt var de som beslutade om att bygga arenan, badhuset samt ombyggnaden av vattenverket och reningsverket, och att det är de som är skyldiga till huvudparten av de uppkomna skulderna.

Det lät också lite ihåligt när högerpolitikerna, med låneskulden som tillhygge, försökte rättfärdiga nedskärningarna i budgeten. De insåg inte det paradoxala i att i ena stunden inte vilja lägga låneskuldsbördan på kommande generationer men att i nästa stund vara villiga att låta barn och unga redan idag betala låneskulden, med minskade resurser till skolan och gymnasium.

Som slutkläm kan jag konstatera att de blåbruna borde vara lite mer försiktiga och inte kasta sten i glashus, för verkligt ansvarstagande är inte bara ord utan förpliktigar till handling.

Lars Toftemar, Ystad, socialistisk demokrat

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.