GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Toftemar: Jag har aldrig velat sitta i nämnden

Kommentar efter Cecilia Magnusson-Svärds inlägg ”Två politiska avhopp medförde inget maktskifte” i YA 15 september som var en replik på mitt inlägg ”Ystads socialdemokrater har lyckats med ett debacle utan motstycke” i YA 14september.
Ystad • Publicerad 19 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Två avhopp i kommunfullmäktige har skett under mandatperioden. Men det medförde inget maktskifte, menar Cecilia Magnusson-Svärd.
Två avhopp i kommunfullmäktige har skett under mandatperioden. Men det medförde inget maktskifte, menar Cecilia Magnusson-Svärd.

Att anklaga mig för att jag har velat sitta i samhällsbyggnadsnämnden är ett rykte som är väldigt långt från sanningen. Jag har aldrig velat detta.

Att inte ta reda på om ryktet som spridits av någon för mig okänd, stämmer med fakta är inte speciellt seriöst av Cecilia Magnusson-Svärd. Tyvärr cementerades det som en sanning i en intervju med henne i höstas.

Men ryktet är inte sant. Jag har aldrig till Cecilia Magnusson-Svärd eller någon annan framfört denna önskan, varken via mejl eller verbalt.

Att Cecilia Magnusson-Svärd sedan vill få min kritik av hennes ledarskap till att vara en genderfråga och kallar det för testosteronstinn kritik, är ju ett ganska enkelt sätt att skaffa billiga poäng på. Det är ett typexempel på just den härskarteknik hon beskyller mig för att använda.

Försök i stället att hålla diskussionen till sakfrågorna utan sarkasmer.

Att antyda att jag är emot jämlikhet och jämställdhet är så långt ifrån sanningen man kan komma. I 50 års tid har jag kämpat för jämlikhet och jämställdhet i min fackliga och politiska bana.

Sedan tänker jag ignorera de övriga epitet som Cecilia Magnusson-Svärd ger mig, för de faller på sin egen orimlighet med tanke på alla uppdrag jag haft under min långa politiska karriär.

En orsak till dessa epitet kan däremot vara den kritik jag framför om hennes ledarskap som hon har svårt att bemöta på annat sätt.

Jag förstår också att Cecilia Magnusson-Svärd har svårt att för tillfället ta kritik, då hon är mitt uppe i en strid för att få behålla sin position som gruppledare i partiet, en strid som just nu splittrar arbetarekommunen.

Men jag framför ändå min kritik, att Socialdemokraterna gjorde ett mycket dåligt val här i Ystad.

Cecilias reklamsatsningar i både radio och i YA hade inte någon annan effekt än att gräva ett djupt hål i kassan.

Förutom reklammisstaget så gjorde Cecilia en strategisk blunder när hon vägrade ta över styret i kommunen. Att inte erkänna det är förståeligt med tanke på den interna striden. Men att försöka rättfärdiga misstaget med ett mycket konstigt resonemang om oss två partipolitiskt oberoende, som varande orsaken till att ett maktskifte formellt inte var möjligt, är en felanalys.

Detta påstående är därför felaktigt, för med lite kunskap om kommunallagens femte kapitel så borde hon förstått att det är enbart antalet mandat som är avgörande för ett sådant maktskifte, oavsett partitillhörighet.

Jag kan därför bara konstatera att det var fullt möjligt att ta över styret under mandatperioden, men trots påtryckningar internt och från samarbetspartnerna Centerpartiet och Miljöpartiet vägrade Cecilia Magnusson-Svärd att ta över styret.

Lars Toftemar, före detta socialdemokrat och partilös ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.