GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Toftemar: Jag släpper fram treklöverns budget

I dagarna ska en ny budget för 2022 tas i kommunfullmäktige. Till detta tillfälle har oppositionen lagt en gemensam budget. En budget som är så urvattnad och till förvillelsen lik treklöverns budget.
Ystad • Publicerad 16 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lars Toftemar, Ystad, har bildat ett nytt parti – Arbetarpartiet Reformisterna.
Lars Toftemar, Ystad, har bildat ett nytt parti – Arbetarpartiet Reformisterna.
Foto: Carl Johan Engvall

I den budgeten påstår partierna att två miljoner kronor är en låglönesatsning, men om man ser satsningen som den verkligen är, så är den inget annat än en förolämpning mot alla hårt arbetande i kommunen. Påslaget blir en spottstyver för var arbetstagare.

Om låglönesatsningen hade varit seriöst menat så hade man tillför en betydligt större summa. Det hade man kunnat åstadkomma med att höja skatteuttaget med 25 öre tillsammans med att sänka resultatnivåns balanskrav till den stipulerade enprocents-nivån.

Med en ökning av resultatet med 28 miljoner möjliggörs en verklig offensiv låglönesatsning på de hårt arbetande inom socialtjänsten. Fördela 20 miljoner till att göra en generell låglönesatsning på dessa grupper. De övriga åtta miljonerna kan fördela till exempel mellan bun och gymnasiet för en satsning på våra barn och ungdomar.

Knutssalen på Gamla Rådhuset . Här ger budgetfullmäktige rum på torsdag.
Knutssalen på Gamla Rådhuset . Här ger budgetfullmäktige rum på torsdag.
Foto: Thorsten Persson

En annan felsatsning finns i investeringsbudgeten där man total under två år vill lägga 40 miljoner på ännu en idrottshall. Jag skulle hellre se att dessa pengar läggs på den av medborgarna efterlängtade ishallen, det finns faktiskt barn, unga och för den delen äldre som inte är med i någon förening, men som vill röra på sig ändå.

Den snedvridna bostadspolitiken vill man inte heller göra något åt. Det finns inga pengar tilldelade till Ystadbostäder för att de ska kunna starta upp byggandet igen av de så väl behövda hyresrätterna.

Att inte se det skriande behovet av sådana bostäder är verkligen svagt av partier som säger sig värna om alla medborgare. I dag är kön till en central lägenhet i Ystad, tolv år, en kötid som är absurt lång i en så liten stad som Ystad.

Det finns mycket mer som jag är kritisk till i Socialdemokraternas, Centerpartiets och Miljöpartiets budget men jag vill inte trötta ut läsarna med att rada upp dessa.

Dock gör allt detta sammantaget att jag inte på något vis kan stödja oppositionens budget även om jag då också kommer att indirekt att stödja treklöverns budget. Må så vara men Socialdemokraterna, Centerns och Miljöpartiets budget är omöjlig att stödja. Detsamma gäller ett eventuellt övertagande av styret.

Detta mitt ställningstagande kommer troligtvis medföra att jag kommer att framställas på ett mycket ofördelaktigt sätt av representanter från oppositionspartierna. Men det får jag ta för jag kan inte stå bakom något som till den grad inte följer vad jag känner är rätt och riktigt.

Lars Toftemar, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Peter HellemarckSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.