Annons
Insändare

Lars Toftemar: Lyckat att göra Jonas Stenberg till arrendator – låt det förbli så

Det känns som att det räcker nu med manipulativa insändare från Jonas Stenberg på Saltsjöbaden. I sin senaste insändare framlägger han, om man uttrycker sig snällt, ett sammelsurium av felaktiga påståenden och faktafel.
Ystad • Publicerad 11 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystad saltsjöbad, vinter, snö hav
Ystad saltsjöbad, vinter, snö havFoto: Malin Palm

Det är också anmärkningsvärt och helt unikt att en presumtiv spekulant för sin talan på en insändarsida som Jonas Stenberg gör.

Det verkar som om han tror att han har ensamrätt på att köpa Saltsjöbaden. Han borde veta att kommunen i regel, för att möjliggöra en optimal försäljningssumma, använder sig av ett anbudsförfarande vid försäljning.

Annons

En annan av dessa felaktigheter som jag reagerade på, var hans inledande påstående: ”Vissa saker behöver klaras ut och framför allt bör positiva och negativa effekter av en försäljning diskuteras.” Denna mening visar på att han tydligen inte har brytt sig om att läsa den stora SWOT-analysen som konsultbolaget Tyréns gjorde 2015. I den finns alla de svar som han efterlyser.

Tyréns kom fram till att det är mycket mer lönsamt att äga och få 17 miljoner i arrende varje år, än att få en engångssumma. Med tolv års arrende får kommunen in köpesumman som erbjuds av Jonas Stenberg.

Att dessutom, som Jonas Stenberg gör, ge kommunen rådet att förbruka köpesumman på den dagliga skötseln av kommunen, vittnar om en stor ekonomisk aningslöshet. Att sälja värdefulla tillgångar för att förbruka dessa på daglig konsumtion, gör man bara inte.

Sedan kan jag hålla med om att Saltsjöbaden var dåligt skött fram till år 2000, men framsynta som kommunen och övriga aktieägare var, lät de Jonas Stenberg ta över arrendet. Det var ju lyckat och ännu ett bevis på att långsiktigt offentligt ägande är ett mycket framgångsrikt sätt att sköta Saltsjöbaden på.

Det är ju enbart kommunen och inte Jonas Stenberg som kan lova ett förutsägbart stabilt ägande som inte riskerar att Saltsjöbaden en dag blir ett nytt Falsterbohus.

Bara ett kommunalt ägande av Saltsjöbaden garanterar att verksamheten utvecklas som medborgarna i Ystad vill, till skillnad från en försäljning som medför att medborgarna blir utan möjlighet att påverka utvecklingen av hotellet, även när hotellet utvecklas i en ofördelaktig riktning. Så när Jonas Stenberg i sin insändare påstår något annat så har han fel.

Däremot är det trevligt att han säger sig älska och vilja stanna i Ystad. Det finns det heller inget hinder för honom att göra, gärna då i rollen som arrendator. Det är ju för övrigt inget unikt bland oss Ystadsbor att älska staden och ”Saltan” som är en av anledningarna att till inte sälja.

Lars Toftemar, partilös ledamot i Ystads kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons