Annons
Insändare

Lars Toftemar: Opportunisktisk helomvändning om vindkraften

Så har våra opportunistiska företrädare från Socialdemokraterna hållit upp fingret och känt åt vilket håll vinden blåser.
Ystad • Publicerad 12 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraft till havs
Vindkraft till havsFoto: PARETO

Att som Kevin Rasmussen och Adrian Magnusson göra en helomvändning, en riktig pudel, när de från att vara negativa till vindkraft och solpaneler, till att idag påstå att de alltid varit positiva till att satsa på vind och solenergi är ganska symptomatiskt för det nya Socialdemokratin.

Man böjer rygg för Tidöpartierna och anpassar sig som en kameleont till det rådande opinionsläget i samhället.

Annons

Tyvärr så är det något som även kommer fram i dessa båda herrars insändare. Det blir så tydligt när man betänker att de vid ett kommunfullmäktigemöte för något år sedan (våren 22) så röstade dessa, numera vindkraftspåhejare, tillsammans med de övriga i Socialdemokratiska partiet ett rungande nej till min motion om att stärka kommunens möjlighet att stå emot elenergibrist och höga elpriser.

Med motionen ville jag samtidigt säkerställa att det fanns god tillgång på egenproducerad elenergi till rimliga priser åt kommuninnevånarna.

Jag ville att kommunen skulle utreda möjligheten till lokal energiproduktion med solceller och vindkraft för att åstadkomma detta, med början med att sätta upp solpaneler på alla kommunala byggnader.

Samtidigt ville jag utreda möjligheten att bygga sol och vindkraftsparker, som de som finns i till exempel Sjöbo.

När man sätter hur herrarna röstande i fullmäktige i sitt sammanhang, med den kovändning som dessa två gjort i sin insändare, då borde alla vi kommuninvånare känna en viss skepsis till vad de skriver.

Det är väl inget fel i att de nu förespråkar havsbaserad vindkraft, men kan vi ta deras insändare på allvar? Vis av deras tidigare agerande kan man undra om dagens åsikt är något bestående eller om det är bara simpelt röstfiske?

Vad händer om opinionen har vänt och kärnkraften är poppis i samhället? Kommer de då att återigen sticka upp fingret och känna efter åt vilket håll vinden blåser?

Får vi då se en ny insändare där dessa två herrar förespråkar denna form av energi istället för den som de idag förespråkar, den havsbaserade vindkraften? Frågorna hopar sig när man betänker deras pudelvändning i frågan.

Den enda slutsats jag kan dra av deras insändare är som ordspråket säger: Sent ska syndaren vakna.

Som avslutning vill jag skicka med en förhoppning om att dessa båda herrar står fast i sitt stöd till vindkraften även om det blåser motvind.

Lars Toftemar, Ystad. Före detta socialdemokrat och ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons