GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Toftemar: Pinsam okunskap i svaret om elräkningar

Stefan Pettersson har lyckats knåpat ihop ett verkligt underligt svar på min insändare som ifrågasatte Socialdemokraternas förslag, att medborgare med svårigheter att betala kommunala fakturor ska få uppskov med dessa.
Ystad • Publicerad 21 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många får i dagarna höga elräkningar.
Många får i dagarna höga elräkningar.Foto: Sprisse Nilsson

I sin iver av att förringa mig, velar han hit och dit och påstår att jag i ena stunden är vänsterradikal, i andra stunden är jag liberal för att till sist avsluta med jag har högeråsikter. Stefan Pettersson får bestäm sig.

Lite pinsamt är det också för den som är vice ordförande för Ystad energi och dessutom socialdemokrat, att visa på ett så stort mått av okunskap. Han blandar ihop Socialdemokraternas el-akut med att få anstånd med räkningar.

El-akuten var ju menad som en tillfällig utbetalning till förbrukarna, sedan var det tänkt att bli som i Norge, med en utbetalning vid varje fakturatillfälle. Däremot är ett anstånd bara ett sätt att skjuta upp betalningar till ett senare tillfälle, alltså en ackumulerad skuld som växer för varje anstånd. Allt detta tycks inte Stefan Pettersson förstå.

Han vet inte heller att det bidrag som regeringen beslutat om, kommer att grunda sig på elförbrukningen hösten 2021 till december22, då el-priset var väsentligt lägre än dagens priser. Bidraget är menat att kompensera för redan betalda el-fakturor.

Socialdemokraterna i Ystads förslag verkar han inte heller ha så väldigt mycket koll på, han verkar inte veta att det inte är enbart elräkningar som man skulle få anstånd med, utan även till exempel barnomsorgen. Dessa räkningar kommer inte el-bidraget att täcka; ännu ett felaktigt påstående från Stefan Petterssons sida.

Om Stefan Stefan Pettersson läst min insändare så hade han kunnat läsa, att jag förslår att istället för att få anstånd, så skulle kommunen avskriva fakturorna för att inte sätta folk i skuld. Alltså, inte att de ska gå från hus och hem. Hur kunde Stefan Pettersson påstå något så absurt?

Dessa fakturor skulle till exempel kunna betalas med ett koncernbidrag från Ystad energi som gjort stora övervinster av de rådande el-priserna.

Tvärtemot Stefan Pettersson kan jag konstatera att det är inte jag som hamnat i högerdiket, utan det är Socialdemokraterna i Ystad som köper ett förslag som emanerar från den moderate kommunpolitikern Sonesson i Staffanstorp. Ett högerförslag som har anammats i nästan alla borgerligt styrda kommuner.

Låt mig bara konstatera att mitt förslag att kommunen ska avskriva fakturorna är varken höger eller liberal marknadsekonomi utan traditionell socialdemokratisk politik.

Nu vill jag inte diskutera mer med någon som är så dåligt påläst som Stefan Pettersson. Det blir tyvärr god dag-yxskaft av en sådan polemik.

Lars Toftemar, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.