Annons
Insändare

Lars Toftemar: Skandal att Hyresgästsföreningen går med på Ystadmodellen

Så har hyresgästföreningen i Skåne eller rättare Ystad lyckats sälja ut sin själ för en spottstyver. Bakom ryggen på hyresgästerna har man förhandlat bort rättvisan och anständigheten när man godtagit den så kallade Ystadmodellen. Den innebär en omfördelning av lägenheter i sällan skådad omfattning.
Ystad • Publicerad 6 april 2023
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystadsmodellen är ett nytt sätt att få brukshyror i Ystad. Fastighetsägare och hyresgästföreningen har kommit överens.
Ystadsmodellen är ett nytt sätt att få brukshyror i Ystad. Fastighetsägare och hyresgästföreningen har kommit överens.

Följden av denna modell blir att majoriteten av pensionärerna som bor nära centrum av ekonomiska skäl tvingas att flytta från sina hem, då hyran kommer att vara oöverstiglig för dessa. Den avgörande faktorn för lägenhetens hyressättningen är närheten till centrum och kommunikationer.

Att hyresgästföreningen som ska företräda hyresgästerna på ett sådant flagrant sätt och utan att fråga medlemmarna går med på detta missfoster till modell är inget annat än en skandal av stora mått. En sådan skandal av den digniteten borde få oss medlemmar att vidta åtgärder mot de som sitter i styrelsen för hyresgästföreningen.

Annons

Kan vi verkligen ha representanter i vår intresseorganisation som inte ser till våra intressen i första hand? Borde inte vi som berörs av detta falsarium tillfrågas när det kommer att beröra så många? Var är alla kallelser till samråd? Var är all information om förhandlingarna?

Ingenstans, är det korta svaret, inte ett enda dyft har delgetts oss medlemmar, allt har hemlighållits för att inte väcka motstånd.

Om så är fallet då måste man ställa sig frågan, vad har Hyresgästföreningen för existensberättigande? När man ser till övriga landet så måste Skånedistriktet vara de som tillvaratar sina medlemmars intresse sämst, det visar inte minst de sista hyresförhandlingarna.

Så ovanpå dessa dåliga resultat ska majoriteten av Ystads hyresgäster bli utsatta för den hyresmodell som kommer att slå mot de allra svagaste på ett så orättvist sätt.

Det kommer att för somliga bli en katastrof och en ekonomisk ruin och det bara för att bostaden befinner sig på en viss geografiskt läge. Standarden ökar inte, lägenheten förändras inte på något vis, alla de kriterier för hyressättning som tidigare gällde, ändras inte.

Men nu införs en faktor, nämligen belägenheten, en fiktiv och oerhört konstlat kriterium som enbart gynnar bostadsbolagen, för att kunna höja hyrorna på ett ohemult sätt.

Att dessa bolag som arbetar utefter marknadsekonomi vill införa modellen är förståeligt, men att vår egen förening över huvud taget kan säga ja till ett så ogenomtänkt förslag är inget annat än märkligt. Hyresgästförhandlarna borde skämmas, de har på ett flagrant sätt svikit sina medlemmar.

Lars Toftemar, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons