GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Toftemar: Svagt ledarskap och splittring präglar Socialdemokraterna

I min genomlysning av vad oppositionspartierna gjort under mandatperioden går jag vidare med att titta närmre på mitt gamla parti Socialdemokraterna.
Ystad • Publicerad 16 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag får börja med att konstatera att deras oppositionspolitik varit väldigt blek, passiv och intetsägande.

Partiet har presenterat budget efter budget som i princip varit en kopia av de blåbrunas. Bara minimala förändringar har gjorts i syftet att kunna särskilja oppositionens budgetar från treklöverns.

Inga radikala satsningar, inga förbättringar för de äldre eller utsatta i kommunen, inga återställare av de blåbrunas försämringar har funnits med.

Jag kan bara se att det beror på ett svagt och räddhågset ledarskap som i stället för att ta ansvar för kommunens invånare har varit fullt upptagna med att undertrycka opposition i det egna partiet (mer om detta i nästa insändare).

Dessutom har oppositionsrådet, trots en fulltidstjänst (100 procent), även hunnit med tunga uppdrag i Regionen. Ganska anmärkningsvärt, tycker jag. Självklart måste då kommunpolitiken bli lidande.

Jag tror att detta kan har varit en betydande faktor för att Socialdemokraterna så totalt har misslyckats med sin politik. Nu vill S-företrädare måla upp en bild av ett ansvarstagande parti, men i verkligheten har partiet tagit allt annat än ansvar under mandatperioden.

Det har uppstått flera gyllene tillfällen för partiet att kunna ta över ansvaret för kommunen, men Socialdemokraterna har inte kunnat enas internt för att få till stånd det möjliga maktskiftet.

Vad jag talar om är att oppositionens budgetar gått igenom två gånger och därmed har den också kunnat få majoritet i alla styrande nämnder och i fullmäktige. Men oppositionsrådet med sin grupp av supporters, har med hjälp av dessa kunnat neka att ta över styret, trots att en majoritet av arbetarekommunen varit för ett övertagande. Ännu ett bevis på dåligt ledarskap och splittringen i partiet.

För tänk om oppositionen tagit över när möjligheten fanns, då hade vi sluppit allt tjafs om äldreboendet i Trädgårdsstaden, Räfsans nedläggning, försäljningarna på Regementet och den infekterade debatten om allmänna platsmarken.

Vi hade dessutom kunnat återställa alla försämringar som de blåbruna genomfört och dessutom inte behövt betala åtta miljoner till det avgående kommunalrådet Bentz.

Av ovanstående kan man bara dra en slutsats och den är att Socialdemokraterna verkligen inte är ett parti som man kan lita på eller som kan ta ansvar för kommunen, åtminstone så länge nuvarande ledning av partiet sitter kvar. Tänk på det inför valet.

Lars Toftemar, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.