Annons
Insändare

Lars Toftemar: Tydligt vilka intentioner Klondykeföreningen har

Svar på Klondykeföreningens insändare i YA 8 juni ”Dags att rätta en felaktig bild av Klondyke”.
Ystad • Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 10 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klondyke.
Klondyke.Foto: Mark Hanlon

Först vill jag rätta en del felaktigheter i Klondykes insändare.

Jag påstår inte något annat än att föreningen vill att detaljplanen ändras, vilket möjliggör en avstyckning. När försäljningen gjordes var det med tanke på att marken ska förbli kolonimark, inte fritidsområde.

Annons

Det var inte kommunen som kontaktade föreningen för att gräva ner avlopp och vatten, utan det var föreningen. Det är inte prio ett för kommunen att förse koloniområden med dessa faciliteter.

Naturligtvis var det 50 000 kvadratmeter mark som köptes. Hur ni fördelar dessa kvadratmeter är upp till föreningen.

Dessutom så är det ert beslut som ägare till marken, om ni vill lägga era pengar på infrastruktur, eller inte. Det är ju inte en anledning till det låga priset av en 65-del av normalt tomtpris.

I stället för 45 miljoner kronor betalade föreningen 700 000 kronor.

De miljoner ni lagt på det av era önskvärda förbättringar ryms inom det markvärde ni numera besitter. Sedan ligger det i markägarens intresse att underhålla och upprätthålla värdet och inget som ska räknas av när markpriset fastställdes.

Någon jämförelse mellan Sandskogen och Klondyke gjorde jag inte. Om Joakim Sjövall besvärat sig med att förstå följande mening, hade han förstått att jag ville förklara att kommunen satt ett prejudikat med det låga markpriset.

Jag skrev: ”Det är alltså nu fritt fram för alla arrendatorer som till exempel de i Sandskogen, andra koloniföreningar och arrendatorer att kunna köpa arrendetomterna till samma låga pris som det tomtpris Klondykeföreningen fick betala.”

Jag vill också citera Joakim Sjövalls uttalande i en YA-artikel från 19 april 2021:

”Vi vill göra det till ett fritidshusområde, men behålla områdets kännetecken.” Artikeln fortsätter med hur området fortsättningsvis ska skötas. Jag citerar artikeln:

” I en ny detaljplan kan området styckas upp så att de 66 arrendetomterna blir enskilda fastigheter som kan friköpas av medlemmarna. I området finns det dessutom mark för ytterligare omkring tio tomter, som föreningen kan sälja. Vi köpte en större mängd mark än vi hade när vi arrenderade området, säger Joakim Sjövall. När medlemmarna får köpa tomterna äger de både huset och marken det står på. Tomterna är på mellan 400 och 800 kvadratmeter.”

Annons

Av ovanstående är det klart och tydligt vilka intentioner som föreningen har med tomterna, så allt prat om att inte avstycka och att inte göra vinster är bara tomma till intet förpliktigande ord som ingen kan tro på.

Lars Toftemar, oberoede ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons