GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Toftemar: Vänskapsband och nepotism även i lilla Ystad

Det är inte utan en viss förundran som jag ser hur Ystads kommun sköts idag och hur vänskapsband och därmed nepotism har fått fäste i vår lilla stad. Till raden av uttryck för detta, sällar sig nu det senaste från ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Per-Olof Lind (L).
Ystad • Publicerad 19 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Området innanför den streckade linjen är allmän platsmark som används privat.
Området innanför den streckade linjen är allmän platsmark som används privat.
Foto: Mårten Svemark/Björn Hellström

Bakgrunden är följande; Hösten/sensommaren 2020 upptäcktes att fastighetsägare annekterat delar av kommunens mark när en cykelväg planerades utefter Sjömansgatan i Ystad. Att en ledande borgerlig politiker var en av fastighetsägarna, gjorde att ärendet blev en het potatis för den borgerliga alliansen.

När frågan kom upp i fullmäktige svarade P-O Lind att tjänstemännen hittat ett flertal platser där kommunens mark tagits i anspråk av enskilda fastighetsägare. Därför ansåg han att ärendena var juridiskt svårbedömda och borde överlämnas till jurister för att redas ut.

Fullmäktige nöjde sig med det svaret men påpekade att ärendet borde handläggas skyndsamt. Så skulle också ske enligt P-O Lind. Trots det löftet och flera påstötningar i fullmäktige har ämnet svävande undvikits, av någon anledning.

Nu har det kommit mig till kännedom att utredningen legat klar sedan en tid på P-O Linds bord, utan att denne velat offentliggöra den genom att ta upp den i nämnden.

Jag har kunnat ta del av innehållet i utredningen, och i den framgår det klart och tydligt att det är kommunens mark och som sådan ska den återtas, dessutom utan att behöva gå med på några som helst kompromisser.

Så varför agerar då P-O Lind på detta vis? Naturligtvis för han tycker det är känsligt, speciellt när han styr Ystad tillsammans med en av fastighetsägarna, dessutom en av de tongivande inom den borgerliga blåbruna alliansen.

Jag kan ha en viss förståelse för att kommunen möter ett visst motstånd till att återlämna den annekterade marken, speciellt som den inte kostat något att införskaffa.

Men naturligtvis ska kommunen ha tillbaka all mark även om marken är annekterad av en av beslutsfattarna i kommunen. Kommunen är ju i behov av den för att bygga cykelvägen längs Sjömansgatan.

Det mest oroande och uppseendeväckande är dock att en ordföranden som är demokratiskt vald agerar med så uppenbar nepotism, snuddande nära vänskapskorruption. Ryktesvis har han till och med talat om att försöka gräva ner och gömma hela utredningen, ”såsom i Kävlinge” som han beskrev det.

Nu måste vi som sitter som valda representanter sätta ner foten och klargöra en gång för alla att ett sådant oacceptabelt handlande på intet sätt är förenligt med demokrati och moral.

Lars Toftemar, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer