Annons
Insändare

Lars Toftemar: Var är de traditionella socialdemokratiska värderingarna?

Vad har hänt med det Socialdemokratiska partiet i Ystad? Var har de traditionella S-värderingarna tagit vägen? Allt jag läser om i deras insändare och i artiklar, är om näringslivsranking och om vägar som ska öppnas upp och annat mindre viktigt.
Ystad • Publicerad 10 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hur kan detta vara prioriterade frågor i Socialdemokraterna när stora delar av den kommunala servicen blöder och nämnderna går back med miljonbelopp på grund av den av styret förda politiken.

Att som företrädare för Socialdemokraterna då gå ut och säga sig vara nöjd till 90 procent med styrets politik är tankeväckande. Detta är ganska provokativt när man betänker att elever och lärare i skolan, saknar de resurser som de behöver för att bedriva en vettig undervisning.

Annons

På samma sätt väljer man i flera insändare att bekymra sig över att en väg i Köpingebro inte öppnas upp. Snacka om att sila mygg och svälja kameler när man i samma tidning kan läsa att i denna by ska barnavårdscentralen läggas ner och att föräldrarna är förtvivlade och upprörda över detta.

Hur tänkte man, när man tycker det är viktigare öppna en väg än att barnfamiljerna har tillgång till en BVC? Men förhoppningsvis är det helt enkelt bara ett utslag av illa riktad opportunism.

Tyvärr kan man se att detta också är symptomatiskt för Socialdemokraternas ”bypolitik”, att prioritera småsaker över de genomgripande frågorna. Är det inte i själva verket så, att en långsiktig strategi är nödvändig för att utveckla byarna, och då måste man tilldela monetära resurser så att byarna kan utvecklas med den service som alla boende i kommunen har rätt att kräva.

En annan punkt som förvånar mig, som före detta socialdemokrat, är varför inte partiet i Ystad kraftfullt kritiserar de nedskärningar som det blåbruna blocket aviserat på skolor, i omsorgen och inom annan kommunal service. Inga konkreta förslag torgförs om hur partiet har tänkt sig lindra genomslaget av de blåbrunas förödande nedskärningspolitik.

Många av oss gladdes när oppositionsrådet efter valet 2022 deklarerade att Socialdemokraterna skulle föra en traditionell S-politik och att partiet skulle vara en motvikt till den förda högerpolitiken i kommunen. Men tyvärr har vi inte sett till något av denna ambition.

En sådan diskrepans mellan fina ord och verkligheten kan inte annat än att skapa misstro och föda en misstanke om att Socialdemokraterna har börjat tvivla på att en rättvis, jämlik och solidarisk fördelning av de kommunala resurserna är möjlig? Det är tankeväckande för oss väljare.

Lars Toftemar, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons