GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Toftemar: Varför rösta emot att Ystads kommun skulle bli självförsörjande på el?

Ibland kan man inte mer än att förundras över politikers hyckleri. Vad jag tänker på är den insändare (”Energiförsörjningen i Ystad kräver gemensamma tag”) som Roger Jönsson (S) med bihang skrivit angående den energikris och den dyra el som vi alla upplever begränsar vårt dagliga liv.
Ystad • Publicerad 30 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solnedgång bakom Sveriges största havsbaserade vindkraftpark – Lillgrund – söder om Öresundsbron. De 48 vindkraftverken invigdes 2007, tornen mäter 68,5 meter och hela parken har en topp effekt på 110 MW.
Solnedgång bakom Sveriges största havsbaserade vindkraftpark – Lillgrund – söder om Öresundsbron. De 48 vindkraftverken invigdes 2007, tornen mäter 68,5 meter och hela parken har en topp effekt på 110 MW.Foto: Johan Nilsson/TT

I sin insändare målar Roger Jönsson helt korrekt upp en bild som inte är speciellt positivt om vår energiförsörjning och de förslag som han lägger är mycket rimliga.

Men nu kommer vi till hyckleriet, för samme Roger Jönsson och hans parti röstade ner en motion i fullmäktige i våras, med samma intentioner och som hade kunnat vara starten för Ystad som en självförsörjande kommun.

Så här är lydelsen i motionen som Socialdemokraterna tillsammans med de blåbruna röstade ner: ”Eftersom Skåne och Ystads kommun kan komma att uppleva en el-energibrist eller åtminstone riskerar att en sådan uppstår under de närmsta åren då borde det också vara självklart för kommunen att utreda vilka möjligheter som finns för att försörja sig med förnybar elenergi genom en utbyggnad av vindkraft och solenergi. Att Ystad har alla förutsättningar för att bli självförsörjande med sitt läge vid havet med vindar för vindkraft och relativt många soltimmar är uppenbar. Vi kan redan idag påbörja resan mot självförsörjning med att installera solenergipaneler på fastigheter som ägs av Ystads kommun samt Ystads olika bolag.”. OBS! den är skriven i oktober 2021, alltså före energikrisen.

När man betänker att man å ena stunden förkastar en motion som man i den andra stunden gör till sin egen är inget annat än att slå blå dunster i väljarnas ögon.

Kan man överhuvudtaget lita på det Socialdemokraterna för fram nu i valet? Eller är det enbart tomma ord? Av ovanstående hyckleri att döma kan man uppenbarligen inte det.

Men det som verkligen framstår som det stora sveket mot S-väljarna är det faktum att man inte ville ta ansvar för kommunen när man under två år haft en egen majoritet. Då hade man ju kunnat genomföra allt det som man nu säger sig vilja genomföra.

Jag kan inte annat än att karakterisera det nuvarande Socialdemokratiska partiet i Ystad som oansvarigt och med nuvarande ledning inte skickat att styra kommunen. Tänk på detta när du går till valurnorna och ifrågasätt om du verkligen kan lita på vad de lovar dig i valrörelsen?

Lars Toftemar, oberoende ledamot och före detta socialdemokratisk ledamot i Ystads kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.