Insändare

Leif H Hjärre: Simrishamn har en kulturlokal

Den 8 juni skrev Feministiskt Initiativ i en insändare i YA: ”Hur är det möjigt att Simrishamn saknar kultirlokal?”
Simrishamn • Publicerad 15 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vid påsken 1993 invigde Kristianstads läns landshövding Anita Bråkenhielm Konstmuseet Gösta Werner och Havet i Simrishamn. Detta var resultatet av vad en liten grupp entusiaster genom idogt ideellt arbete från ingenting (inga pengar och inga konstverk) lyckats skapa.

Gösta Werner-museet i Simrishamn
Gösta Werner-museet i SimrishamnFoto: Leif H Hjärre

Sedan dess har konstsamlingen genom donationer och lyckade inköp byggts ut till den, i sitt sammanhang, intressantaste i landet.

Byggnaden är idag i toppskick och inventarierna är av det bästa landet kan erbjuda. Av besökare beskrives ofta museet som en av de stora kulturupplevelserna på Österlen.

Under de 28 år som gått sedan starten har en rad kulturevenemang gått av stapeln. Mer än 100 bildkonstnärer har ställt ut, flera bland Sveriges absolut ledande.

För Feministiskt Initiativ är det kanske av speciellt intresse att vid slutet av 1990-talet arrangerade vår styrelseledamot dramaprofessorn Ingvar Holm en högt uppskattad utställning med titeln: ”Kvinnor i konsten” med enbart kvinnliga utställare.

Interiör från Gösta Werner-museet.
Interiör från Gösta Werner-museet.Foto: Leif H Hjärre

Sedan starten har också mer än 150 föreläsningar arrangerats med uppskattade kulturpersonligheter. (En av dessa var år 2001, Gudrun Schyman som talade under rubriken: ”Har politiken någon framtid?”).

Åtskilliga konserter har genomförts. Sedan snart tio år tillbaka har vi ett nära samarbete med Simrishamns kulturskola med ständiga elevkonserter. Med andra ord vi har centralt belägna lokaler väl ägnade för kulturaktiviteter av alla slag.

Med denna insändare inbjuder vi kulturutövare av skilda slag att utnyttja museets lokaler. Välkomna! Simrishamn har en kulturlokal.

Leif H. Hjärre

Vice ordförande i Gösta Werner-sällskapet