unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Leif H Hjärre: Vad är Ystads Allehandas roll i frågan om Ales stenar?

Min insändare om fundamentalismen från ”den officiella sidan” i frågan om tidsbestämmelsen och tolkningen av funktionen hos Ales stenar har väckt stor anklang och åtskilliga reaktioner har kommit mig till del.
Ales stenar, vars ursprung är föremål för en ständigt pågående debatt. arkivBild: Anette Sjöstrand
Ales stenar, vars ursprung är föremål för en ständigt pågående debatt. arkivBild: Anette Sjöstrand
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En vanlig fråga är Ystads Allehandas roll i ärendet.

I ett mail skrev Birgitta Sigfridson: ”Under de åren jag bodde i Ystad 2005–2010 upplevde jag ideligen Ystads Allehanda som okritisk ja-sägare under länsantikvarieämbetets egider.

Bob Linds skyltar var under alla dessa år utsatta för vandaliseringar och smädelser av olika slag.

Alla invändningar, till exempel brev till redaktionen på YA, bemöttes ideligen av hånfulla anmärkningar om den så kallade ”hobbyarkeologen Bob G Lind”. Flera andra fäller liknande kommentarer.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

En ämbetsman inom Riksantikvarieämbetet har gjort konstaterandet: ”Privatforskaren Bob Linds astronomiska teorier kring Ales stenar är av mindre intresse, eftersom Lind saknar institutionell anknytning.”

Upplysningsvis kan nämnas att Lind ägnat mer än 20 år av sitt liv åt forskning kring Ales stenar. Han har fullt stöd av astrologdocenten Göran Henriksson och geologdocenten Nils Axel Mörner (som daterat stävstenarna till 700 före vår tideräkning)

Detta till trots fortsätter YA att konsekvent framhålla Lind som ”amatörforskaren” senast 5 september 2020.

Frågan känns nu relevant: Har Ystads Allehanda tagit ställning för Riksantikvarieämbetets tolkning av Ales stenar ursprung?

Leif H. Hjärre, Gärsnäs

www.leifhjarre.com

Svar: Svaret på din fråga är nej. På nyhetsredaktionen jobbar vi med fakta, inte tyckande. Därför har vi också, helt korrekt, benämnt Bob G Lind amatörforskare. Det ska inte ses som ett värdeomdöme utan är bara en saklig beskrivning av en person som saknar formell utbildning och inte arbetar professionellt i ämnet.

Lars Mohlin, chefredaktör