Annons
Insändare

Leif Hjärre: Krön jubileumsåret med att återskapa installationen framför hotell Svea

Fram till för ungefär 25 år sedan var en av de mest beundrade sevärdheterna i Simrishamn installationer på gräsplanen mellan hotell Svea och småbåtshamnen.
Simrishamn • Publicerad 14 februari 2023
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så här såg det en gång ut framför hotell Svea.
Så här såg det en gång ut framför hotell Svea.

Bakom en rad av träd fanns uppställda fiskeredskap av olika slag från stora trålnät till långsmala ålahommor, mindre fiskeritillbehör och vrakekor. Det var en vy som beundrades från hotellets matsalar och förbipasserande bilister saktade ner farten för att njuta av anblicken.

Om träden var almar vet jag inte, men även om inte almsjuka ansågs det ej längre lämpligt att de skulle få vara kvar. ”Handlingskraftiga” byråkrater tog nu beslutet att då skulle allt bort.

Annons

Sedan dess har ytan gapat tom med undantag för ett årligt slamrande tivoli. Det enda som lyser upp är att, vid planens norra del, vi kan njuta av Gösta Werners ”Riggmasten” som är en gåva vid konstnärens 100-årsjubileum 2009 till Simrishamns kommun, som således inte belastat skattebetalarna.

Nu finns möjligheten att visa Simrishamns kommun som en handlingskraftig organisation med ett beslut att återställa den försvunna attraktionen. Fiskeredskap av alla slag finns på grund av fiskets minskande omfattning rikligen att tillgå liksom upplagda båtar.

Ett återställande ska, enligt min uppfattning, inte vara en kopia av den ursprungliga installationen utan ett självständigt konstnärligt skapande med kanske en landskapsarkitekt eller någon annan begåvad skapare.

Hamnen i Simrishamn när det begav sig.
Hamnen i Simrishamn när det begav sig.

Ett föredömligt och prisat nyskapande för ungefär tio år sedan var de nya promenadvägarna vid hamnen mittemot Bornholmsfärjans kaj. En förlängning med samma estetiska kvalitet norrut skulle sätta Simrishamn på kartan i verklig bemärkelse som en kulturkommun. Då inga inköp av någon betydelse eller anläggningsarbeten av större omfattning erfordras skulle de ekonomiska ramarna för detta projekt vara begränsade.

Med beslut utan byråkratiska förseningar skulle en möjlig tidsram vara åtta månader. Detta skulle innebära att jubileumsåret Simrishamn 900 år skulle kunna krönas med annat än skrifter och föredrag med ett för framtiden bestående minnesmärke över jubileumsåret.

Leif H. Hjärre, simrishamnare

Annons
Annons
Annons
Annons