Annons
Insändare

Leili Åhman: Coronapandemin ökar klassklyftorna

Att corona är en klassfråga, det har statistik som hittills framtagits visat. Många kan inte arbeta hemifrån, då de helt enkelt inte kan sköta sina jobb via en dator.
Skåne • Publicerad 9 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Man med bärbar dator jobbar hemifrån.
Man med bärbar dator jobbar hemifrån.Foto: Jessica Gow/TT

Varje gång jag, som 70+, hör människor klaga över att inte kunna resa hit och dit, vilket de förefaller anse att de måste för att stå ut i vardagen, då drar mörka moln in i sinnet.

Samma händer då jag hör beskrivningar om folks olämpliga beteenden i köpcentra och varuhus. Drivet hos vissa människor, att man absolut måste shoppa, är starkare än vad detta beteende kan ge för konsekvenser.

Annons

Under det år som gått har jag många gånger önskat, att jag vore frisk och yngre, att jag åtminstone en enda gång hade kunnat resa för att hälsa på mina söner i Stockholm.

Jag har fått nog, verkligen. Det räcker med alla rykten om coronaviruset, privata åsikter och ihop-pusslade sammanhang på nätet.

Dagligen antyds att svenska myndigheter inte tagit ansvar. Information från sakkunniga myndigheter, forskare och läkare misstänkliggörs. Statistik presenteras från olika länder, baserat på antal avlidna.

Men man bör inte vara så snabb att jämföra rakt av och dra slutsatser. Det finns skillnader i befolkningsstrukturer och vilka individer, som tas med i de statistiska underlagen.

Det är svårt att få fram säkra siffror på antalet smittade, beroende på olika rutiner för testning eller kanske inga rutiner alls.

Alla i hela världen är i en läroprocess om corona och covid. Hittills finns bara erfarenheter av det vi genomlevt, inga säkra framtidsprognoser.

Att vara äldre än 70 och lite kantstött av sjukdom, vad annat har jag att förhålla mig till, än det råd och rekommendationer, som presenteras av Sveriges hälsoansvariga myndigheter.

Om det vill sig riktigt illa och jag är i fel sammanhang vid fel tillfälle, kan jag smittas av corona och riskerar att dö.

Många äldre har hållit sig undan i över ett års tid, för att inte utsätta sig för risker. De som envisas med att bete sig olämpligt ur smittsynpunkt tar inte hänsyn till oss.

Talet om att skydda ”våra sköra äldre” har visat sig vara endast en fras, som låter bra att säga.

Annons

Smittan fortsätter att spridas. Äldre fortsätter att dö. Och någon är spridare.

Även om det kan upplevas som frihetsinskränkande, så måste var och en tänka på, hur man beter sig. Skyll inte på Tegnell, Löfven eller ”myndigheterna”.

Missförstå inte rekommendationer medvetet. Ta ansvar.

Leili Åhman, Vollsjö

Annons
Annons
Annons
Annons