Annons
Insändare

Leili Åhman: En flykting är en flykting oavsett geografiskt avstånd

Replik efter Sverigedemokraten Per Gustafssons inlägg ”Migranter är en belastning för samhället” i YA 6 april som var ett svar på Göte Lundquists insändare ”Flyktingar bidrar till vår välfärd” i YA 2 april.
Europa • Publicerad 8 april 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Volontärer bjuder Ukrainska flyktingar på varm och kall dryck samt tillhandahåller förnödenheter efter ankomst till hamnen i Karlskrona på torsdagsmorgonen.
Volontärer bjuder Ukrainska flyktingar på varm och kall dryck samt tillhandahåller förnödenheter efter ankomst till hamnen i Karlskrona på torsdagsmorgonen.Foto: Johan Nilsson/TT

”En humanitärt hållbar migrationspolitik”, låter som en redan färdig paroll för Sverigedemokraterna i höstens val.

Partiets ”göra om migrationspolitiken i grunden” går ut på att få bort rätten att söka asyl helt och att börja skicka tillbaka flyktingar som redan bor i Sverige, speciellt de som enligt SD inte passar att bo här.

Annons

Åsikten, att enbart flyktingar från Sveriges närområde gjort sig förtjänta av att erbjudas ett humanitärt flyktingmottagande, delar jag inte. Det innebär att övriga asylsökande, rakt av inte anses trovärdiga, även om de anför liknande skäl till sin flykt, som ukrainarna har.

Det är rätt att skilja på migranter och asylsökande med flyktingskäl. Men Sverige ska värna om asylrätten. Gör vi inte det, frångår vi överenskommelsen i Genevekonventionen.

Av allt ofördelaktigt som utrikesfödda läggs till last, anser Per Gustafsson överrepresentation vad gäller psykiska sjukdomar.

En person med krigstrauma tillfrisknar inte samma dag hen satt sin fot i Sverige. Trauma lämnar psykiska spår efter sig. Det tar tid att återhämta sig. En del har PTSD, vilket i svårare fall kräver behandling och ett ordnat rehabiliteringsprogram. Till det kommer oro för dem som man lämnat kvar i hemlandet.

Långväga flyktingar ska vi inte släppa in. Vi ska hjälpa i närområdet. Många flyktingar från krigsdrabbade områden bor i tältläger i närmaste grannland.

Sådant som Jimmie Åkesson tycker är acceptabla boendeförhållanden, undrar jag över, efter att våren 2007 varit på studiebesök i norra Irak, flyktinglägret Kawa utanför Erbil. Tält stod i prydliga rader. Det såg till det yttre ganska välordnat ut. Utanför lägret, öppen mark. Inte ett enda träd, inte en grön plätt. Sand, grovt, grus och hetta.

Människor här levde ”provisoriskt” ordnat, men inte som man kan kalla ett ”normalt” liv, med ett arbete och hem. Hur det ser ut i Kawa idag, vet jag inte, men många syrier, lever nu i liknande tältläger, där de har bott i flera år. Också de offer för Putin.

Integration är svårt, speciellt om man har föreställningen att man som svensk kan stå bredvid och inte bidra med något mänskligt interkommunikativt överhuvudtaget. Integration kräver två parter, inte moralisk exkludering på grund av etnicitet.

Mottagande av krigsoffer från ett grannland garanterar inte friktionsfri integration. Svårt att veta i förväg hur pass väl synkade vi är ifråga om grundläggande värderingar. En flykting med berättigade asylskäl är en flykting oavsett geografiskt avstånd.

Leili Åhman, Vollsjö

Annons
Annons
Annons
Annons