GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Leili Åhman: Lika ryggradslöst att angripa Kvinnor för fred

Svar på tal till Karl Mårtenssons och Bengt Göran Svenssons repliker i fredagens YA på Kvinnor för freds inlägg ”Är detta vad som främjar freden i vårt land?”.
Europa • Publicerad 20 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukrainska soldater i närheten av Donetsk
Ukrainska soldater i närheten av Donetsk

Apropå ryggradslöshet, som att ”att ha ryggrad” skulle vara att angripa Kvinnor För Fred?

Karl Mårtensson manar ”upp till kamp” och att man ska visa kurage, men talar inte om, vad han personligen konkret är beredd att göra för att ställa upp för Ukrainas folk? Konflikten med Ryssland bröt ut 2014. Cirka 13 000 liv har gått till spillo.

I militära sammanhang talar överordnade, som skickar ut män på fredsbevarande upp drag alltid om ”VI”. Men med ”vi” menar de inte sig själva, utan andra, som ska vara beredda att göra jobbet och i värsta fall riskera sina liv.

Som att det skulle vara en förmildrande omständighet att obeväpnad svensk militär ska syssla med utbildning i Ukraina. Jag tvivlar på att svensk ”utbildning”, skulle nå fram med enbart ord till sedan länge döva parter, vilka bara förefaller kunna ett språk, nämligen vapnens.

Inte vet jag vad som motiverade andra att rösta när Sveriges folk gick till val, om att bli medlemmar i EU. Men för många var faktiskt hopp om förstärkt solidaritet, stabilitet och fred länder emellan en viktig drivkraft. Det fanns både tanke och hjärta i människors handlande, inte bara klirr i öronen av framtida euro.

Militär inblandning förstärker aggression länder emellan. I närtid är Jugoslavien ett exempel med sårigt resultat och splittring. Ryssland passar på att utöva sitt stormaktsförtryck så fort tillfälle ges.

Efter att ”lyckoruset” efter järnridåns fall mattats ut, har maktgalenskapen från Sovjet-tiden växt till sig bit för bit. Det är omgivande länders försumlighet under lång tid, som bidragit till detta. Och det begicks ett stort misstag då Västeuropa gjorde sig beroende av gas från Ryssland.

Ändå, framstår det som otänkbart för mig, att alla som nu vill, att vi ska visa kurage i Ukraina-frågan, är beredda att starta ett nytt stort krig, Västeuropa och Nato mot Ryssland och Belarus. F

ör det är, vad en mindre konflikt kan utvecklas till, genom utökad militär inblandning och med ännu fler förluster i människoliv, förstörd egendom och kontaminerad miljö som följd. Och så långt vill väl ingen driva ”kampen”.

Leili Åhman, Vollsjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.