Annons
Insändare

Leili Åhman: Natomedlemskapet medför en absurd prioritering av resurser

I maj 2022 ”trodde” rikspolitiker inte, att Nato kommer att placera kärnvapen i Sverige, inte heller, att vi skulle få ta emot krigsfartyg eller flygplan försedda med kärnvapen.
Europa • Publicerad 14 juli 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Militärövningen Baltops, Tofta militärområde på Gotland. De blev soldater i en annan tid, nu tränar de skarpt för farligare säkerhetsläge.
Militärövningen Baltops, Tofta militärområde på Gotland. De blev soldater i en annan tid, nu tränar de skarpt för farligare säkerhetsläge.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Sverige kan neka kärnvapen på landets territorium i fredstid. Men vid krigsutbrott, är det USA som har behörighet att ta beslut om att använda kärnvapen, hur och var, och då ytterst USA:s president, i samråd med senaten.

Då politiska beslut ska tas, för att dämpa skadeverkningar på vår gemensamma livsmiljö, framhåller ofta oliktänkande politiker, att vår frihet är hotad och demokratin är i fara.

Annons

Men ifråga om Nato har man reservationslöst låtit Sverige ge upp sin självständighet. Sverige bjuder frikostigt in Nato. Varsågod ta för er! Bygg baser, flygfält och vägar för militära behov, där ni finner strategiskt bäst.

Knappt märks någon reaktion på, att Turkiet genom utpressning försatt tidigare självklara demokratiska värderingar rejält i gungning. Turkiet är inte en fullt ut fungerande demokrati. Erdogan ser alla kurder och andra som inte delar hans politiska åsikter som potentiella terrorister. Journalisters texter granskas. ”Fel” kritik medför fängelse.

Nato grundar sig på kollektivt försvar, avskräckning genom kärnvapen och lojalitet medlemsstater emellan. Uppfattningen, att bara medlemsstater förtjänar stöd vid fientliga krigiska övergrepp, är inhuman. Vilket visat sig i Natos senfärdighet i Ukrainakriget. Sverige var snabbare på att skicka vapen, då vi som ett alliansobundet land kunde bestämma själva.

Om vi godkänns som medlemmar i Nato, måste fler flygfält för stridsflygplan anläggas för Natos behov. Lystna blickar kastas redan på Gotland och öns strategiska läge som perfekt för en militärbas.

Sveriges järnvägar är i skriande behov av upprustning, vilket vållat stora problem för oss resande svenskar i åratal. Men nu då Nato kräver tåliga tågbanor, för att forsla militär och materiel genom Sverige, då kan det få kosta mycket.

Det verkar inte finnas någon, hejd på hur mycket pengar som finns att spendera, ”no limit”, medan svenskar dör i operationsköer i väntan på att få cancer bortopererad. För att det saknas pengar. En totalt absurd prioritering av resurser.

Sveriges Natoansökan hetsades fram på grund av det ryska anfallet på Ukraina. Vi väljare hade behövt mer analys av, vad medlemskap skulle kräva av oss. Lite vagt visste vi, att Sverige försvar skulle förstärkas, men inte hur.

Som född fri människa i Sverige, anser jag självklart, att Sverige inte skulle ha tvingats tillhöra Nato, för att kunna känna nationell säkerhet.

Leili Åhman, Vollsjö

Annons
Annons
Annons
Annons