Annons
Insändare

Lennart Månsson: Näringslivets dom är hård mot Simrishamns kommun

Den senaste mätningen från Svenskt näringsliv vad avser bästa näringslivskommun visar på ett kraftfullt fall för Simrishamns kommun. Kommunen har rasat från plats 162 till plats 209 av Sveriges 290 kommuner.
Simrishamn • Publicerad 28 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här på Storgatan i Simrishamn fanns några år sedan ett stort postkontor.
Här på Storgatan i Simrishamn fanns några år sedan ett stort postkontor.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Orsaken är många.

Flera myndigheter har flyttat sina kontor till Ystad såsom Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Posten utan någon större protest ifrån kommunledningen.

Annons

Samma sak är det med stängningen av kommunens bad som gett och fortsatt ger en oerhört negativ klang och reklam för vår kommun. Konkret drabbar detta inte bara turismen utan i stor utsträckning just kommunens näringsliv.

Vad gäller baden har kommunen direkt vänt näringslivet ryggen.

Vår befolkning minskar och många företag ser såväl nutida som framtida problem med att rekrytera personal. Personal med efterfrågad och rätt kompetens utifrån de behov som finns.

En fråga som i sammanhanget måste ställas är om kommunens utbildningar uppfyller och motsvarar de kompetensbehov som företagen efterfrågar?

Kommunledningen med både kommunalråd som oppositionsråd i spetsen gör ju väldigt många och ständigt väldokumenterade företagsbesök som dessutom läggs ut för kännedom.

Men, vad har detta resulterat i? Vad jag vet ingenting. Dags att politisk ta tag i denna viktiga ödesfråga.

Har det exempelvis utifrån besöken gjorts en handlingsplan för att förbättra företagarnas syn på kommunen? Om en sådan mot förmodan finns är det av intresse att få veta vad denna innehåller och frågan är var den är beslutad? Frågorna är många.

Med ett näringsliv som kraftigt tappar förtroende för kommunen är risken uppenbar att vi även tappar de arbetstillfällen vi så väl behöver i Simrishamns kommun!

Lennart Månsson (S), Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons