unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Liberala kvinnor: Stängda skolor kräver insatser för utsatta barn

De senaste veckorna har röster krävt att skolorna ska stängas som ett medel i att förhindra spridning av Covid-19 trots att expertis pekar på effekten i en sådan åtgärd är begränsad.
Foto: Erik Nylander/TT
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som liberaler vet vi att en bra skolgång är den enskilt viktigaste åtgärden för att ge alla barn en chans till ett gott liv. Förutom att det är där vi samlar kunskaper och färdigheter för livet vet vi också att skolan för många barn är ett skydd och en trygg plats i en kaotisk värld.

Redan nu, trots att vi inte stängt ner grundskola och förskola, ser vi att barnens otrygghet ökar. Vi vet att i tider av oro och osäkerhet ökar våld i nära relationer med förödande konsekvenser för kvinnor och barn.

Corona är en stor prövning för vårt samhälle, på många plan. Kvinnojourerna och Bris har larmat om att utsattheten ökar för kvinnor och barn som lever med förövare när möjligheterna att lämna hemmet begränsas.

Eftersom vi aldrig tidigare befunnit oss i ett liknande läge är forskningen på området näst intill obefintligt och det finns inga konkreta strategier för att hantera situationen. Att inte ha en arbetsplats att gå till kan vara skillnaden mellan liv och död.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

I de allra flesta hem kommer det att fungera bra men för barn som redan idag lever i otrygghet med missbruk och våld är det katastrofalt att skolan stänger. I skolan finns vuxna som kan bemöta barnen, där äts minst ett lagat mål mat varje dag och där får barnen ställa frågor och få lugnande svar.

Om vi hamnar i en situation där vi tvingas stänga ner skolor måste kommunerna möta upp med praktiska åtgärder. Samarbete mellan skola och socialtjänst måste stärkas, anmälningsplikten gäller även om barnen inte fysiskt är i skolan.

Vi måste möjliggöra för de barn som har särskilda behov av pedagogisk eller social art att befinna sig i skollokalerna några timmar varje dag.

Det är av yttersta vikt att fotbollsföreningen, scouterna och andra mötesplatser kan hålla igång sin verksamhet det ger trygghet och det ger sammanhang

Men även vi, du och jag, måste vara extra vaksamma och ge en utsträckt hand till grannbarnen, ringa en gång extra till släktingarna som vi vet har det tufft i sin relation och vara extra vaksamma på de utsatta barnen

Barnens trygghet är politikens skyldighet.

Susanne Bäckman

Ordförande Liberala kvinnor, Skåne

Camilla Mårtensen

Ordförande utbildningsnämnden Kävlinge

Läs mer

Vård: Dyrare akutbesök om du inte träffar läkaren

Kristianstad

Vård: Dyrare akutbesök om du inte träffar läkaren

Så påverkas du av de nya patientavgifterna i Skåne. Vissa besök blir gratis.

IFK Ystad på en träning tidigare i veckan.

Lokal fotboll

Inför guldstriden: ”Ystadsfotbollen är den stora vinnaren”

Tre Ystadslag har chansen att gå upp i division 4.

Knivöverfall i centrala Växjö - 15-åring misstänks ha huggit pojke i ansiktet

Dråpförsök

Knivöverfall i centrala Växjö - 15-åring misstänks ha huggit pojke i ansiktet

Vid minst två tillfällen misstänks en 15-åring ha knivhuggit en jämngammal pojke i ansiktet under ett överfall på Sandgärdsgatan i Växjö

Pendlarna på Ystads station blev vittne till en grov misshandel på onsdagsmorgonen.

Ystad

20-åring brutalt misshandlad bland morgonpendlarna

Vittne: ”Fortsatte slå när han föll till marken”

Känner du igen tavlan? – polisen söker ägare till stulen konst

Hittegods

Känner du igen tavlan? – polisen söker ägare till stulen konst

Större härva med stulna konstverk på Österlen.

Så många är smittade i din kommun

Senaste siffrorna

Så många är smittade i din kommun

Tio nya fall i hela sydost.