Insändare

Liberala kvinnor: Stängda skolor kräver insatser för utsatta barn

Skåne
Foto: Erik Nylander/TT

De senaste veckorna har röster krävt att skolorna ska stängas som ett medel i att förhindra spridning av Covid-19 trots att expertis pekar på effekten i en sådan åtgärd är begränsad.

Som liberaler vet vi att en bra skolgång är den enskilt viktigaste åtgärden för att ge alla barn en chans till ett gott liv. Förutom att det är där vi samlar kunskaper och färdigheter för livet vet vi också att skolan för många barn är ett skydd och en trygg plats i en kaotisk värld.

Redan nu, trots att vi inte stängt ner grundskola och förskola, ser vi att barnens otrygghet ökar. Vi vet att i tider av oro och osäkerhet ökar våld i nära relationer med förödande konsekvenser för kvinnor och barn.

Corona är en stor prövning för vårt samhälle, på många plan. Kvinnojourerna och Bris har larmat om att utsattheten ökar för kvinnor och barn som lever med förövare när möjligheterna att lämna hemmet begränsas.

Eftersom vi aldrig tidigare befunnit oss i ett liknande läge är forskningen på området näst intill obefintligt och det finns inga konkreta strategier för att hantera situationen. Att inte ha en arbetsplats att gå till kan vara skillnaden mellan liv och död.

I de allra flesta hem kommer det att fungera bra men för barn som redan idag lever i otrygghet med missbruk och våld är det katastrofalt att skolan stänger. I skolan finns vuxna som kan bemöta barnen, där äts minst ett lagat mål mat varje dag och där får barnen ställa frågor och få lugnande svar.

Om vi hamnar i en situation där vi tvingas stänga ner skolor måste kommunerna möta upp med praktiska åtgärder. Samarbete mellan skola och socialtjänst måste stärkas, anmälningsplikten gäller även om barnen inte fysiskt är i skolan.

Vi måste möjliggöra för de barn som har särskilda behov av pedagogisk eller social art att befinna sig i skollokalerna några timmar varje dag.

Det är av yttersta vikt att fotbollsföreningen, scouterna och andra mötesplatser kan hålla igång sin verksamhet det ger trygghet och det ger sammanhang

Men även vi, du och jag, måste vara extra vaksamma och ge en utsträckt hand till grannbarnen, ringa en gång extra till släktingarna som vi vet har det tufft i sin relation och vara extra vaksamma på de utsatta barnen

Barnens trygghet är politikens skyldighet.

Susanne Bäckman

Ordförande Liberala kvinnor, Skåne

Camilla Mårtensen

Ordförande utbildningsnämnden Kävlinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.